Tömeges migránsinvázió

2021.11.10. 14:38

Közel száz illegális migráns miatt vonult ki 20 autóval a rendőrség Dunaföldvárra – képgaléria

Fokozódik a migránsinvázió Európa-szerte. A lengyel–fehérorosz határon szinte „állóháború” van. Magyarország szerbiai határán is állandó az illegális behatolás veszélye, a magyar hatóságok teszik a dolgukat. Most azonban szintet lépett az illegális bevándorlás, hiszen Magyarország belsejében, Dunaföldváron nagyságrendileg száz migránst fogtak el egyszerre szerdán, egy ponyvás kamion rakterében.

Gallai Péter / Kállai Félix

Dunaföldvár Szolgálati és civil rendőrautók sokasága, csapatszállító kisbuszok és a terrorelhárítás egységei fogtak közre – legalább húsz jármű – egy román rendszámú kamiont szerdán a piac téren, amit korábban a hídról vezettek ki. A rendőrökön és a TEK-eseken golyóálló mellény volt, azaz hatalmas készültséggel biztosították a járművet és a környéket.

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a helyszínen elmondta, a készenléti rend­őrség a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának szoros közreműködésével a több kapitányságról érkező Tolna megyei rendőrök, a Bács-Kiskun Megyei Rend­őr-főkapitányság munkatársai állították meg a 7 és fél tonnás, Szerbiából érkezett kamiont, amelyet egy 22 éves moldáv férfi vezetett. Kiderült, a raktérben illegális migránsok sokaságát szállította.

A migránsokat és ruházatukat is egyenként átvizsgálták

– A megállítás után a bent tartózkodók kivágták a kamion ponyváját, és meg akartak szökni, de ez nem sikerült – mondta. Az egyik kést egyébként a kamion mellett eldobva lehetett látni. Arra a kérdésre, hogy a kommandósokra miért volt szükség, azt a tájékoztatást adta, mert nem lehetett tudni, hogy erőszakossá válnak-e. A szóvivő elmondása szerint az utasok döntő többsége fiatal férfi, de voltak közöttük családok, nők és kisgyermekek is. Első becslése szerint 60–70 illegális migráns lehetett a kamionban, de késő estére kiderült, összesen 97-en voltak. Dunaföldvárra jött egy arab tolmács is, aki segítette a rendőrök és a migránsok közötti kommunikációt. A legtöbben, 94-en azt nyilatkozták közülük, hogy Szíriából érkeztek. A helyszínre egy mentőautó és orvos is érkezett, de egészségügyi ellátásra senkinek nem volt szüksége. Később a rendőrök vizet és ételt is hoztak az embereknek.

A migránsok elszámoltatása hosszadalmas folyamat volt, egyenként megmotozták őket, átvizsgálták ruházatukat, felvették adataikat, majd a bv által helyszínre küldött rabszállító buszokban helyezték el őket. Ezután rend­őri kísérettel visszaszállították őket a biztonsági határzár szerb oldalára.

A szóvivő helyszíni tudósítónknak elmondta, a moldáv sofőr kihallgatása folyamatban van, vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítanak eljárást.

Kommandósok biztosították a helyszínt, estére kiderült, a raktérben 97-en voltak, 94-en szírnek-, ketten afgánnak vallották magukat, egy pedig palesztinnek.
Fotók: Gallai Péter


Eredeti cikkünk:

Frissítés: megérkeztek a hivatalos információk:

Migránsokkal teli román kamiont fogtak el Dunaföldváron. Hatalmas készültség van a helyszínen, a környéket fegyveres terrorelhárítók biztosítják. Komlósiné Kiss Anett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a készenléti rendőrség, Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának szoros közreműködésével a Tolna megyei rendőrök, a TEK munkatársai és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai állították meg a 7 és fél tonnás Szerbiából érkezett a román rendszámú kamiont, melyet egy 22 éves moldáv férfi vezetett. A megállítás során az illegális migránsok kivágták a kamion ponyváját és meg akartak szökni, de ez nem sikerült nekik.

A migránsok döntő többsége fiatal férfi, de van közöttük családok, nők és kisgyermekek is. A rendőrségi szóvivő becslése szerint 60-70 illegális migráns lehet a kamionban, de a pontos számot még nem tudjuk. A helyszínre érkezett egy arab tolmács is, aki segíti a rendőrök és az illegális migránsok közötti kommunikációt. Többen azt mondták, hogy Szíriából érkeztek.

Nagyon lassan halad a leszállítás, kb. tíz percenként kamionról szállítanak le egy-egy embert. Az illegális migránsokért két rabomobil érkezett, mellyel a biztonsági határzár szerb oldalára szállítják majd őket.


Frissítés: Amint a frissített képgalériában látható, az illegális migránsokat kiszedik a teherautóból és fényképes dokumentáció után rendőrségi rabszállítóval kezdik elszállítani őket.

Frissítés: Helyszíni tudósítónk szerint közel száz illegális migránst fogtak a rendőrök

Jelenlegi, nem hivatalos információnk szerint közel 20 rendőrautó vonult ki Dunaföldvárra a piac térre. Úgy tudjuk, hogy fegyveresek, TEK-esek is a helyszínen vannak. Egy román rendszámú ponyvás autónál tartózkodnak. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi miatt van szükség a nagy rendőri jelenlétre, hiszen illegális migránsok és embercsempészek miatt nem szoktak ilyen számban felvonulni.

Hivatalos tájékoztatást kértünk a Tolna Megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, aki igérete szerint hamarosan válaszol a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik