Dunaferr – Liberty

2023.10.24. 12:51

LIBERTY Dunaújváros néven működik tovább az egykori Dunaferr - galériával frissítve

A LIBERTY Steel Group az EU Versenyjogi Hatóságának jóváhagyása után lezárta a Dunai Vasmű, Magyarország vezető acélgyártójának felvásárlását. Az egykori Dunaferr mostantól LIBERTY Dunaújváros néven működik tovább. Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő tevékenyen részese volt annak, hogy a dolgozók a vasmű felszámolási és értékesitési folyamata alatt is megkaphatták munkabérüket, megőrízhették munkahelyeiket. Kedden délután, a Liberty Dunaújváros első munkanapján Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke tulajdonosi bejáráson volt a meleghengerműben.

Várkonyi Zsolt

Az egykori Dunaferr mostantól LIBERTY Dunaújváros néven működik tovább

Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai elnöke jelentette be, hogy az egykori Dunaferr mostantól LIBERTY Dunaújváros néven működik tovább. Az akvizíció tovább erősíti a LIBERTY stratégiai pozícióját a közép- és kelet európai piacokon, amelyeknek kiemelkedő növekedési pontenciáljuk van.

Új fejezet a dunaújvárosi gyár életében

“Az elmúlt kilenc hónap során a dunaújvárosi csapattal, a menedzsmenttel, a dolgozókkal és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködve segítettük megmenteni az acélművet. Az üzem megőrizte működőképességét, és a tendergyőztes LIBERTY Steel Group a garancia rá, hogy új fejezet kezdődik az acélmű történetében” – mondta Ajay Aggarwal. 

Hozzátette: “A Dunai Vasmű csatlakozása a LIBERTY csoporthoz jelentős működési, kereskedelmi és üzleti szinergiákat teremt. Azaz szorosabb együttműködést alakít ki a LIBERTY romániai, lengyelországi és csehországi upstream (acélelőállítás) üzletága és a dunaújvárosi acélmű downstream (acélfeldolgozó) üzletága között, mindezt a magyar- és európai ügyfelek maradéktalan kiszolgálása érdekében”.

A meleghengermű Coil Box-a 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A jövőt Green Steel-nek hívják

Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy „Közép- és Kelet-Európa előnyösebb helyzetben van a zöld átállásban, mint Nyugat-Európa, hiszen a projektköltségek 50 százalékkal alacsonyabbak. Ez az egyik oka annak, hogy a LIBERTY eddig is erre a régióra összpontosított az európai zöldacél-projektjei esetében. 

Várjuk a közös munkát, hogy a Dunaújvárosban generációk óta hagyományos kohászati kultúrára építve zöldebb, jövedelmezőbb és fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk a LIBERTY Dunaújváros, a tőle függő közösségek és tágabb értelemben a magyar gazdaság számára" – tette hozzá a cég európai elnöke.

Az akvizíció a LIBERTY következő jelentős lépése a dunaújvárosi acélmű megmentésében, amely 2022 decemberében kezdődött, amikor a LIBERTY-t bevonták a működés stabilizálásába, a biztonsági problémák csökkentésébe a vállalkozás folytonosságának biztosítása érdekében.  

Munka a hideghengeműben
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Száznapos program

A LIBERTY a következő 100 napban részletes tervet dolgoz ki az acélmű kereskedelmi teljesítményének javítására, valamint egy átfogó, hosszabb távú tervet az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású acél előállítására, összhangban a csoport azon törekvésével, hogy 2030-ra karbonsemleges legyen (CN30). A karbonsemlegesség első jelentős lépéseként a múlt hónapban a LIBERTY megállapodást írt alá a kínai CISDI Engineering Co. vállalattal egy 1,5 millió tonna kapacitású elektromos ívkemencének Dunaújvárosban történő telepítéséről. Az új EAF 80 százalékkal csökkentheti az üzem közvetlen CO2-kibocsátását.

Tulajdonosi bejárás a meleghengerműben

Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke és Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai elnöke miután tárgyaltak a vasmű gyárvezetőivel, az indiai és a magyar szakemberekkel közösen végigjárták a meleghengermű technológiai berendezéseit is. Ezen jelen volt stábunk is. 

Hogyan jutottunk el idáig?

A felszámolás alatt lévő ISD Dunaferr Zrt., az ISD Kokszoló Kft. és a LIBERTY Steel Central Europe Kft. között – mint ismeretes - július 18-án üzletrész adásvételi megállapodás jött létre a - két céltársaság a - Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. üzletrészei 100 százalékának adásvételével kapcsolatban. Ebben a megállapodásban rögzített tranzakció október 20-án - az EU versenyjogi vizsgálatát követően - megtörtént, így ettől a LIBERTY Steel lett a teljesjogú tulajdonosa a két céltársaságnak.

Sandip Biswas a LIBERTY Primary Steel And Mining vezérigazgatója és Sanjeev Gupta a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke a 2023. februári gyárlátogatáson
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Felszámolás alatt értékesítve

Az elmúlt 30 évben nem nagyon van példa arra, hogy egy termelő cég, amely ellen felszámolás indult, és reorganizálják, megmenekült volna.
Mint ismeretes a felszámolás alá került ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem volt biztosított, nem volt igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel. Hosszú hónapokon keresztül törvénytelenül két részletben fizette a munkabéreket és nem tudta kifizetni a villamosenergia számláit sem, ezért ez utóbbi miatt a Magyar Kormány 2022. november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (ISD POWER) székhelye és telephelyei zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta és egy súlyosabb üzemzavar megelőzése, megakadályozása érdekében a kormány felállította a Védelmi Bizottságot. Egyben szükség volt a kokszoló alapanyag ellátásának biztonságos beszállítására is, mert ellenkező esetben le kellett volna állítani a gyártóművet, amellyel helyrehozhatatlan károk keletkeztek volna. Ezt követően a kormány 2022. december 14-én rendeleti úton módosította a csődtörvényt, ami a Dunaferr Fővárosi Törvényszék által elrendelt felszámolási eljárása megkezdéséhez vezetett. 2023. január 30-án a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény újabb rendeleti úton történő módosításáról döntött a kormány, amely szerint, ha az Adós (nevezetesen például a Dunaferr – a szerk.) gazdasági tevékenységének folytatása az Adós vagyona értékének megőrzése szempontjából feltételezhetően nagyobb előnnyel jár, mint a gazdasági tevékenységének (végleges) befejezése, az Adós a tevékenységét akkor is biztosíthatja, ha az Adós gazdasági tevékenysége veszteséges, azaz veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni annak vagyonát. Ez történt a felszámolás alá került Dunaferr-rel. 

Munkában a Folyamatos Acélöntőmű (FAM) daruja

A Kormány segítségével - a munkahelyek megtartásáért

A kormányrendeletek jogtiszta helyzet lehetőségét teremtették meg a felszámolás alá került Dunaferr esetében. Ezen döntések összehangolt végrehajtása hozzájárult ahhoz, hogy megindult a Dunaferr felszámolása, és a ezalatt a működés biztonságának rendezése. A Magyar Kormány, hogy ezt a folyamatot segítse még az év elején vállalta, hogy a vasmű dolgozóinak bérét hat hónapig biztosítja. Ebben dr. Mészáros Lajosnak, Dunaújváros és térsége országgyűlési képviselőjének nagy szerepe volt, hiszen nemcsak a szívén viselte a vasmű és az ott dolgozók sorsát és segítette mindenben a kormányt, hanem javaslatot is tett a Bérgarancia Alap kiszélesítésére. Képviselői indítványát a miniszterelnök és a kormány is támogatta. 

Dr. Mészáros Lajos a tranzakció lezárulása kapcsán lapunknak elmondta: "Választási ígéretem az volt 2022-ben, hogy mindent megteszek a Vasmű megmenekülése és a városi légszennyezettség csökkentése érdekében. Sok háttérbeli kommunikáció, egyeztetés folyt kormányzati, azon belül legfelső szinten is, hogy találják meg a rendkívül szűk mozgástéren belül a beavatkozási pontokat a Vasmű megmentésére. Megtörtént. A reorganizációs folyamat közben az átmeneti időszakban javaslatomra 6 havi bérgaranciát nyújtott a kormány 16 milliárd Ft értékben. Számomra mindvégig a munkahelyek megóvása és az itt dolgozók megélhetése volt a legfontosabb. Bízom a pozitív folytatásban, különösen a levegő minőség javulásában."

Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője és dr. Fónagy János a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, az október 13-i dunaújvárosi sajtótájékoztatón
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap-i 

A felszámolási eljárás alatt álló Dunaferr felszámolója a felszámolás idejére, amíg a folyamat nem zárult le -, annak érdekében, hogy a cég működőképessége megmaradjon - bérmunka szerződést kötött a LIBERTY Steel magyarországi vállalatával.  

Ebben a „köztes állapotban” ugyanis a LIBERTY nem gyakorolhatott tulajdonosi kontrolt, sőt még az adásvételi megállapodás megkötése után sem addig, amíg az EU verseny jogilag jóvá nem hagyta az adásvételt. Ez a közelmúltban megtörtént, a tranzakció október 20 – val lezárult és lett a LIBERTY Steel a tulajdonos.  

Egyedül nem megy

Egykori dunaferresként, vasműsként szokatlan azt kimondani, hogy LIBERTY Dunaújváros. Ízlelgetjük a Green Steel kifejezést is, de az is igaz, hogy paradigmaváltás nélkül - ez esetben - nincs jövőkép. Azt gondolom nem vagyok egyedül ezzel. Ám lokálpatriótaként bízom abban, megvan a lehetősége annak, hogy a gyár tovább működjön. És ennél jelen pillanatban nincs is fontosabb, hiszen az új tulajdonos víziója is az, hogy „egyedül nem megy”. Egészen pontosan szoros együttműködésben a cég többi gyárával együtt, igen. Mindez jelentős működési, kereskedelmi és üzleti szinergiákat teremt a továbbiakban. Azért a Dunaferr a szívünkben még jó ideig velünk marad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!