A nagyok gyorsabban reagálnak

2023.08.05. 14:00

Az ársapka lehullt, de nem szabadultak el az árak Fejérben

Augusztus első napjával egy új korszak köszöntött be az élelmiszerkereskedelem időszámításába. Véget ért a hatósági áras korszak, felszabadultak az árak az ársapka alól. A piac reakciói és a kialakult árak elég nagy szórást mutatnak, de a sokak által rettegett vagy éppen várt változás elmaradt – írja társoldalunk, a feol.hu Palocsai Jenő cikkében.

Duol.hu

Illusztráció

A régóta megszokott, de sosem kedvelt korszaknak vége, már nincs ársapka az alapvető élelmiszereken, amivel a vevőket védték, de mégis úgy alakult, hogy néha nagyobb bosszúság volt az, hogy üresen kongtak a lisztes, cukros vagy éppen olajos polcok, mintha pár forinttal több lett volna, de bárhol, bármennyi megvásárolható. 

Most, hogy elkezdődött az új időszámítás, tettünk egy gyors kört a nagyobb áruházláncok kínálatát és árait vizsgálva. Olyan termékek árait vettük sorra a Coop-ban, a Penny Market-ben és a Tesco-ban, mint a csirkemell, a liszt, a tej, a cukor, az olaj, vagy a sertéscomb. 

Az alapvető élelmiszerek ára mindig érzékeny kérdés, ám a magas áraknál is rosszabb, ha venni akarunk és üres polcokat találunk
Forrás: pexels.com (illusztráció)

Az ársapka végéről még csak jövőidőben beszélő médiumok vizionálta árak nem mindig helyesek, de azért egyiket-másikat eltalálták. A júliusban közzétett lista azt mutatja, hogy mennyibe kerülnek augusztustól az árstopos termékek. A jóslat az akkor 300 forintért megvásárolható, 2,8 százalékos UHT tej árát 275-300 forint közé tette. Az igazat megvallva a három áruházban talált hasonló termékek ára a 439 és 429 forint között van, de volt, ahol 549 forint egy liter.

A napraforgó étolaj nyár derekán 744 forint volt és 420-480 forint közé eső augusztusi árakat jósoltak a szakemberek, ám az olaj jelenlegi ára a három nagyáruházban 713 és 889 forint között mozog. Van olyan üzlet, ahol az 5 literes kiszerelés szinte forintra ugyanolyan egységáron van, mint a literes, ám egy másik boltban forintok százait lehet megspórolni, ha a nagyobb kiszerelés mellett döntünk

Az ársapkás korszakban 230-ért adott búzafinomliszttel kapcsolatban árcsökkenést prognosztizáltak. Úgy vélték, hogy 185-210 forint közé esik majd az ára, és nem is tévedtek, hiszen az általunk vizsgált multiknál 176 és 199 forint között találtunk BL 55-öst. 

A bográccsal bajlódó urak egyik nagy kedvence, a sertéscomb ára a nyár derekán dolgozó elemzők szerint nem változik, vagyis ugyanúgy marad 1600 forint egy kiló ebből a szép vörös húsból. Nem is sokat tévedtek, ugyanis a Coop-ban 1659 forint egy kiló, és a Penny-ben is csak 1909 forint, igaz, az tálcán. A Tesco tarolt tőkehúsok királya ügyben, ugyanis az egyik legtöbbet eladott sertéscomb kilónkénti ára 1299 forint. 

Hölgyek, fogyókúrázók és egészséges életmódrajongók figyelem. Az ársapka idején 1800 forintért vesztegetett csirkemell árával kapcsolatban inkább növekedést jósoltak. Júliusi adataik alapján 1750-2100 forint közé kellene kerülnie az árnak. Az augusztus 3-án tett séta során a csirkemell ára 1940 és 2299 forint közé esett, igaz, már van olyan, hogy belső és külső filé. A Tesco itt is nagyot engedett, hiszen 1399 forintért volt egy kiló csirkemell.

Forrás: pexels.com

A kristálycukor kiskereskedelmi beszerzési ára nem nyilvános, de természetesen az árak ingadozása összefügg a cukor világpiaci árának alakulásával. A korábbi erős emelkedés folytatódik, szól a júliusban közreadott jóslat, mely szerint a kristálycukor kilónkénti ára 600-700 forintra emelkedhet. Egyelőre itt még nem tartunk, hiszen a Coop 449 forintért, a Tesco 469 forintért adja és csak a Penny Market esetében szökött fel jelentősen a cukor ára, 571 forintra, de fontos itt megjegyezni, hogy bár a Penny-nél a legdrágább a cukor, ott volt készleten, mikor ott jártunk. A másik két nagy cég esetében a teljesen üres polcokon maradt árcédula hirdette, hogy valaha annyi volt. 

A multik tehát gyorsan reagálnak a piac változásaira, nem úgy a multiknak is kitett kicsik. 

– Egyelőre semmilyen árváltozást nem vezettünk be. Még nem történt új beszerzés, így nem tudom azt sem, hogy én mennyiért veszem. Kell egy kis átfutási idő, mondjuk egy 2-3 hét, egy kis boltnak, hogy világossá váljon, mit, hol érdemes beszerezni. A nagyok kötelesek akciókat hirdetve hol ezt, hol azt olcsóbban adni, ám ez a kicsikre nem vonatkozik, ugyanis az éves árbevételhez kötik, márpedig egy hozzánk hasonló bolt öt év alatt sem éri el azt a szintet mondta a Csókakőn működő Pletyka Vegyeskereskedés vezetője, Szabó Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!