Elsők között élt a lehetőséggel a Bánki és a MÁV

2018.11.23. 19:00

Képzés a szakgimnáziumokban

A szakképzési törvényi változások az idei évtől lehetővé tették meghatározott feltételek mellett a szakgimnáziumok 11–12. évfolyamain is a tanulószerződés kötését.

DKIK

Budapest, 2016. szeptember 23. Kelenföld vasútállomás 4. vágányára megérkezik a MÁV Start Zrt. Budapest Déli pályaudvaráról Martonvásárra tartó zónázó személyvonat modern szerelvénye. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI/MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Olyan költségvetési támogatásban részesíthető képzésekre vonatkozik a lehetőség, amelyek a szakképzési kerettanterv alapján tanévenként átlagosan legalább 250 órát meghaladó idejű gyakorlati óraszámmal rendelkeznek.

Amennyiben az iskola úgy dönt, hogy felajánlja a szakgimnáziumos tanulóinak a duális képzés lehetőségét, úgy a képzés tartalmát meghatározó szakmai programot a tanulóval tanulószerződést kötni szándékozó gyakorlati képzést folytató szervezetnek kell összeállítania. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium iránymutatása szerint a gyakorlati képzésnek a főszakképesítés minél gyakorlatiasabb elsajátítására, annak vállalati környezetben történő minél zökkenőmentesebb gyakorlásához szükséges kompetenciák erősítésére kell irányulnia, a főszakképesítés tanítására biztosított órakereten túli órakeretben.

A szakgimnáziumok tizenegy-tizenkettedik évfolyamán megkötött tanulószerződések esetén a tanulók számára pénzbeli juttatás jár, mértéke az adott szakképesítés megszerzésére irányuló szakképzési évfolyamokon megkötött tanulószerződés alapján kifizetett pénzbeli juttatás 50 százaléka.

A folyamatban a kamarának a független szakértői szerepkört kell biztosítania, a témában illetékes, konkrét helyi és szakmai ismeretekkel rendelkező szakértők felkérésével. A városi kamaránál bíznak benne, hogy a jövő évi kerettantervek minél szélesebb körben fogják lehetővé tenni a duális képzés szakgimnáziumi képzésekre történő kiterjesztését is.

A lehetőséggel elsők között élve – városi kamarai közreműködéssel – sor került a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma közlekedésgépész szakán kilenc vasúti jármű dízelmotor- és hajtásszerelő tanulójának MÁV-hoz történő kihelyezésére. A szakmai program egyeztetését és jóváhagyását követően a tanulószerződések megkötését és a gyakorlati oktatás megkezdését október 1-től tudták biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!