gazdasági mutatók

2018.10.05. 08:00

Tovább zsugorodik a hazai cégbázis

Az idei év harmadik negyedévében 8482 cégtörlés mellett 6709 cégalapítás történt, így három hónap alatt újabb közel kétezerrel csökkent a hazai cégek száma.

duol.hu

Cegléd, 2018. július 16. Aszfaltburkolatot terítenek le az épülõ M4 gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti szakaszán, Cegléd közelében 2018. július 16-án. A 17,6 kilométeres szakasz a tervek szerint 2019 negyedik negyedévében készül el. Az út és kapcsolódó létesítményei 26,311 milliárd forint hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. beruházásában valósul meg. MTI Fotó: Mészáros János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mészáros János

Szeptember végén 526 ezer cég működött az országban, de ezek közül 50 ezer már valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt van. A cégalapítások száma 6 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakát, amíg a cégtörlések száma 8 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától, tehát az évek óta tartó csökkenési trend halványan enyhülni látszik – áll az Opten legfrissebb közleményében. A megszüntetésre irányuló eljárásokat továbbra is egyértelműen a kényszertörlési eljárások dominálják, az összes eljárás 53 százaléka tartozik ebbe a típusba.

A negyedév talán legpozitívabb híre, hogy a végelszámolások száma csupán 1701 volt. Ez 20 százalékkal alacsonyabb 2017 harmadik negyedéves értékénél, és 8 százalékkal elmarad 2018 második negyedévétől. Tehát látványosan kevesebben döntenek a cégük önszántukból történő megszüntetése mellett, ami a vállalkozási hangulat fejlődését jelzi. 2018 júliusától szeptemberéig 15 554 cég került végrehajtás alá, ami rendkívül magas szám, és a számlafizetési problémák magas szintjét jelzik, de az érték 9 százalékkal elmarad 2017 azonos időszakától, ami némi fejlődést jelez e tekintetben is. A felszámolással megszűnt cégek száma a három hónap alatt 1269-ig kúszott fel, ami még mindig rendkívül magas, tekintve, hogy ezen eljárástípusok mögött is kifizetetlen számlák tömege áll.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér megye produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!