EGYRE TÖBB FIATAL A PÁLYÁN

2018.09.23. 14:00

Növekedésnek indult a nők aránya a mezőgazdaságban

Ugyan a mezőgazdaság kimondottan férfias szakmaként él az emberek fejében, a friss statisztikák több szempontból rácáfolnak erre: a KSH adatai szerint hazánkban a mezőgazdasági és állat-egészségügyi egyetemi- főiskolai képzésben részt vevők 49 százalékát a hölgyek teszik ki. A II. NAK Szántóföldi napok és agrárgépshow – Mezőhegyes eseményen erre is keresik a választ a szervezők.

FMH

Növekedésnek indult a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya nemcsak itthon, hanem a nagyvilágban is. Ennek számtalan oka lehet, de a legfőbb az, hogy a mai, technológiailag fejlett gazdálkodás már nem feltétlenül piszkos körülmények között végezhető, nehéz fizikai munkát jelent, így a nők elhelyezkedési esélyei is nagyot nőttek az ágazatban. Beszédes, hogy Az év agrárembere díj tavalyi jelöltjei között hét hölgy volt, akik közül ketten díjat is nyertek.

Egyre több fiatal nő fordul a mezőgazdasági pálya felé Fotó: Pixabay

A nők térhódítása az ország legnagyobb szakmai találkozóján tovább folytatódik. A II. NAK Szántóföldi napok és agrárgépshow – Mezőhegyes eseményen szeptember 20–21-én különféle konferenciák és előadások várják az ágazat szereplőit, ahol a látogatók és az előadók körében is szép számmal találunk női szakértőket. A programok között lesznek különféle mikro-, nano- és demóparcellás bemutatók, és itt kerül sor hazánk eddigi legnagyobb betakarítási bemutatójára is rekordmenynyiségű agrárgép felvonultatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!