család, házasság, értékek

2018.08.06. 11:22

A keresztény értékek védelme Európában

A keresztény patriotizmus két szélsőséges felfogást kerül el – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, mondván, az egyik, amelyik nem tekinti értéknek a nemzeti létet (ez a kommunisták internacionalizmusa, a liberálisoknak kozmopolitizmusa), a másik szélsőség, amit elutasítunk, a sovinizmus, amikor egy nemzet az életjoga alapján tagadja más nemzeteknek a létezéshez való jogát.

Pálinkás István

Tusnádfürdõ, 2018. július 27. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) és Répás Zsuzsanna, a Magyar Mûvészeti Akadémia nemzetpolitikai szakértõje A nemzeti összetartozás ereje! címû nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Tusnádfürdõn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Mi pedig minden nemzetet megismételhetetlen entitásnak tartunk. Minden nemzetrésznek a saját maga megőrzése és kibontakoztatása a legfontosabb, amelybe az identitás megőrzése óvodától a sapientiáig, egyetemig az oktatás támogatása, a cserkészektől a néptáncosokig beletartozik. A másik a nemzet közjogi egyesítése: már jóval egymillió fölött vagyunk a határon túli magyar állampolgárokat tekintve. Ugyanakkor a külhoni, etnikai alapú pártoknak a támogatása cizelláltan működik. Ebben a többi között a gazdasági támogatás volt egyfajta paradigmaváltás, mert erre korábban nem volt precedens az egész Kárpát- medencében. Ez lehetővé teszi a megélhetését az itteni nemzetrészeknek, de jó az itt élő többségi rendszernek is, mert vegyesvállalatokat, munkaalkalmakat teremt, infrastruktúra-bővüléssel jár.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Fotó: mti/Veres Nándor

A keresztény civilizációnak azok is részesei, akik nem vallásosak

A nemzetpolitika alapjai változatlanok, működnek, beváltak. Másfelől az európai identitás alapja a keresztény civilizáció. Más dolog a vallás, az egyházak területe. A dolgok természetéből eredően nehezen mérhető szociológiailag is, de az európai civilizáció keresztény civilizáció. Ennek azok is részesei, akik nem tartják magukat vallásosnak, vagy nem járnak templomba. Ez most különösen hangsúlyos, mert meg kell néznünk, hogy az iszlám miért tud, mint kés a vajba, behatolni Európába, amely elvesztette keresztény identitását. A szabadkőműves, jakobinus, kommunista mesterkedés évszázadok óta minden eszközzel megpróbálta lerombolni a keresztény identitást. Vissza kell állítani a természetjogi alapokat, a normalitást, mert ma a kereszténység a normalitást védi, a családot, a házasságot, az értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!