Program- és túraajánló

2024.05.04. 09:30

Hova menjek május első hétvégéjén a Bakonyban?

Ne hagyják ki a kilátók által nyújtott lenyűgöző panorámát és a születésnapi piac tortaversenyét május első hétvégéjén a Magas-Bakonyban, ha túrázni vagy kikapcsolódni szeretnének. Emellett érdekesnek ígérkezik egy pódiumbeszélgetés is, amelyen egy helytörténeti kutatásokat végző színésznő vesz részt Bakonyszücsön. Továbbá, néhány jó tippünk is van anyák napja alkalmából szervezett kiránduláshoz.

Duol.hu

Vándorbot vagy bodzavessző varázspálcának, mindegy. A Cuha völgyében a patak mentén mesés túraút vezet Zircről Porva-Csesznekre

Fotó: Rimányi Zita/Napló

1. Szülinapi piaci zsongás

Szülinapi zsongás és piac címmel szerveznek programokat a zirci vásártéren május 4-én, szombaton 8 és 12 óra között. Két évforduló is okot ad a rendezvényre: kétéves az újraszervezett zirci piac, negyven éve város Zirc. Autókiállítás lesz a Bakonyi Veterán Klubnak köszönhetően, és street food ételek is várják a piacra látogatókat az árusok mellett. Esőnap: május 11. 

2. Bakonyszücs hagyományait ünnepli

A Szülőföldünk Bakonyszücs című könyvet mutatják be Bakonyszücsön, és a kétnyelvű helytörténeti kötet megjelenése alkalmából ünnepséget szervez a falu. Május 4-én, szombaton 14 órakor kezdődik a szentmise, utána emlékfát ültetnek a helyiek. Kultúrműsor lesz 15 órától sváb énekekkel, táncokkal, mesékkel és régi magyar dalokkal. A pódiumbeszélgetés a kötet szerzőivel, Holczinger Szandrával és Wágenhoffer Gergellyel 16 órakor kezdődik. A programokhoz archív fotók kiállítása kapcsolódik, archív hangfelvételeket hallhatunk a falumúzeumban, és lesz termelői vásár, kézműves-foglalkozás is. 

3. Hangfürdő a Bakonyban

Hangfürdőt tartanak a bakonykoppányi faluházban május 3-án 18 órától gongokkal és tibeti hangtálakkal. 

Pite és Vacak, azaz a polányi pulipár és gazdijaik sok csodás helyen jártak már a Bakonyban, érdemes követni példájukat 
Fotó: Dávid Barbara/olvasó

1. Pite és Vacak kilátót ajánl

A polányi pulipár nemrégiben a Fekete Istvánról elnevezett építményt a 486 méter magas Kis-Bükk hegyen szaglászhatta körbe. A 2014-ben épített, 19,56 méter magas kilátóra csak gazdijaik merészkedtek fel, onnan csodálatos panoráma nyílik a Déli-Bakony hegyeire, a Miklós-Pál-hegyre és a társai fölé magasodó Kab-hegyre is, de északi irányban a Som-hegy és a Kőris-hegy is látható. Ez olvasónk, Dávid Barbara leveléből derült ki.

2. Panoráma a Káli-medencére és a Balatonra

Az Eötvös Károly-kilátóról, a Fekete-hegyről küldött képeket olvasónk, Mészöly János. Fotói is tanúsítják, hogy csodálatos panoráma nyílik onnan a Káli-medencére és a Balatonra.

3. Túrázás anyák napja alkalmából

A Szelfi Off Túra csoport május 4-én, 16 órától anyák napja alkalmából a csengő-hegyi kilátóhoz szervez túrát. A találkozó Felsőperénél a táblás fánál, a hármas elágazónál lesz. Előzetes regisztráció szükséges. A szülők a gyerekekkel együtt vehetnek részt a programon.

4. A III. Tés, Római-fürdő, Tavasz gyalogos teljesítménytúra

A Gaja-völgy Egyesület gyalogos teljesítménytúrát szervez május 4-én, szombaton. A rajt 7 és 12 óra között lesz a tési faluháznál. A III. Tés, Római-fürdő, Tavasz gyalogos teljesítménytúrán meg is lehet duplázni a távot. A részvételhez regisztráció szükséges.

5. Zirctől Porva-Csesznekig a Cuha völgyében

Hódnyomokat kereshet a Cuha völgyében, a Zircről Porva-Csesznek vasútállomásra vezető turistaúton, és találhat is, de ennél kedvesebb felfedezés lehet a bakonyi patak által kialakított plázs, a szív alakú kaput formáló virágzó faágak látványa, a túrázók útját kísérő, nyugtatóan ható csobogás. Változatos az erdő képe a Cuha völgyében, pedig szinte végig a patak és a vasúti pálya mellett halad a túraútvonal, olykor látványos sziklák, magasodó hegyoldalak tövében. Hét és fél kilométeres a túra távja Zirc központjából Porva-Csesznek állomásig, így a legtöbben az oda- vagy a visszautat vonaton teszik meg. Porva-Cseszneken hétvégente, ünnepnapokon és nyáron nyitva van a vasútállomás épületében a büfé, akik szeretik a retró hangulatot, különösen értékelni fogják. Zirc és Porva-Csesznek között ötször kell átkelnünk a patakon. Bodzaágat szedtünk varázspálcának, mert Harry Pottertől tudjuk, hogy abból készülhet a legerősebb, és felismerhetjük Vízipók-Csodapók zsörtölődő barátját, a hátonúszó poloskát. Hiába, no, mesésen szép az Öreg-Bakony.  

6. Gombatúra Csesznekre

A Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport túrát szervez szombatra a Bakonyba, Győri Krisztina gombaszakellenőr vezetésével. A táv mintegy 9 kilométeres, mezőket, fasorokat érint, a terep lejtős. A találkozó 9.15 és  9.30 között lesz Csesznek közelében, de előzetes regisztráció szükséges. 

Forrás: veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában