Flóra és fauna

2023.12.20. 11:00

A nagy szarvasbogár is a nyertesek között a WWF és a K&H közös élőhelyfejlesztési projektjében

A K&H ügyfelei szeptember közepe óta eddig 23 millió forintot gyűjtöttek össze, amit a bank a WWF Magyarország Alapítvánnyal és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben természetes élőhelyek rehabilitációjára fordítanak, hozzájárulva ezzel a hazai őshonos flóra és fauna természetvédelmi helyzetének javításához. A támogatás nyertesei egyebek között a tövisszúró gébicsek, a sisakos sáskák és a szarvasbogarak.

Duol.hu

2023 szeptemberében kötött együttműködési megállapodást a WWF Magyarország és a K&H, Magyarország legjobb fenntarthatósági bankja, azzal a céllal, hogy támogassák a természetvédelmi szervezet élőhely-rehabilitációs programját. A K&H vállalta, hogy 100 forinttal támogatja a WWF Magyarország élőhely-fejlesztési programját minden ügyfél után, aki a mobilbankban használta Kate-et, a hazai bankszektorban egyedülálló mesterséges intelligencia-alapú digitális pénzügyi asszisztenst. Az ügyfelek újdonság iránti kíváncsiságának köszönhetően a három hónap alatt eddig 23 millió forint gyűlt össze a projektre, a gyűjtés az év végéig folytatódik.

Mindeközben a WWF Magyarország munkatársai megtalálták azt a hathektáros területet, amely erdő- és cserje     telepítéssel a növényeknek élőhelyet, a rovaroknak, madaraknak és rágcsálóknak pedig ideális lakóhelyet biztosít majd. A Dunaföldvár és Paks térségében elterülő Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet részben NATURA 2000-es terület, amelynek természetvédelmi kezelője a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A közép-mezőföldi löszvölgyek és a tengelici homokvidék élőhelyek egykori kincsestára, melyeket a szántóföldi használat feldarabolt és nagyrészt megszüntetett. A szigetszerűen fennmaradt utolsó értékes élőhelyen kiemelten fontos helyreállítani az őshonos gyepek és erdőfoltok egységét erdő- és cserjefoltok telepítésével, beékelődött, sokszor már felhagyott szántók átalakításával. A projekt előkészítése néhány hónapot vesz igénybe, a fa- és cserje telepítésre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság irányításával várhatóan jövő év második felében kerülhet sor.

Az élőhelyfejlesztés egyértelmű nyertesei a közép-mezőföldi löszvölgyek sisakos sáskái, tövisszúró gébicsei. A tengelici homokvidéken nagy szarvasbogarak, az ürgék és magyar futrinkák érezhetik magukat minden korábbinál kellemesebben. Az őshonos és eltűnőfélben lévő fajok életterének megóvása, a leromlott élőhelyek rehabilitációja azért fontos, hogy fennmaradjon a Pannon-medence ökológiai egyensúlya.

A WWF Magyarországgal kötött megállapodás élő bizonyítéka annak, hogy a K&H Csoport kiemelten kezeli a fenntarthatóság ügyét, sokrétűen és tevőlegesen is hozzájárul környezetünk megóvásához, és ebbe a tevékenységébe igyekszik ügyfeleit is bevonni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában