Népdalkörök

2023.09.07. 07:00

Lelkükből szólt a dal a baracsi találkozón

Dalos baráti együttesekkel ünnepelte a Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület a fennállásának 26. évfordulóját.

Horváth László

Fotó: amatőr

Dalolni jó! Különösen így van, ha olyan régi ismerősökkel barátokkal együtt tehetjük, akikkel már tizenkilenc éve egy társaságban töltjük lassan öregedő időnket. Szeptember 2-án, szombaton délelőtt a Baracsi Faluház adott otthont a nyugdíjas dalkörök találkozójának. Ha már szülinap van egy szervezet életében, hát akkor ez igazán remek alkalom volt a találkozásra. Természetesen nem ünnep az ünnep, ha valami különlegesség nincs a történetben. Nos, erre is készültek  a házigazdák, mert hogy ezúttal vendég művészekkel és együttesi produkciókkal színesítették a programot. Katona Mihályné Erzsébet a baracsi nyugdíjasok vezetője így beszélt a rendezvényről.

Zsúfolásig megtelt a tornaterem vendégekkel a találkozón
Fotó: amatőr

- Az idősek számára nagyon fontos, hogy ugyanolyan aktív tagjai legyenek a társadalomnak, mint a fiatalabb korosztályhoz tartozók. Az elmagányosodás, az egyedüllét, a társadalmi és emberi kapcsolatoktól való távolmaradás megelőzéséhez, kiküszöböléséhez nyújt segítséget az időseknek, ha nyugdíjas szervezetekbe tartoznak. Azon belül pedig szintén fontos a jó közérzet, a vidámság, a baráti kapcsolatok, az együtt csinálunk valamit érzése. A dalkörök különösen alkalmasak erre, hiszen a dal, a közös nótázás mindig felvidítja, boldogítja az embereket. Ez egy óriási, évtizedes barátság. Általában olyan dalköröket hívunk meg, akikkel összejárunk. Egy évben legalább tíz-tizenkét helyre megyünk mi is. Itt szinte mindenki ismeri egymást. Ha nem, akkor meg biztosan éppen új barátságok kötődnek. Tehát ez nem verseny. Itt nincs értékelés, csak nagy közös öröméneklés. 

Kiss Péter és Mukli István is megörvendeztette a közönségek gyönyörű dallamokkal
Fotó: amatőr

A dalkörünk több rangos díjjal, elismeréssel rendelkezik Szalai Koncz Mária szakmai vezetőnek köszönhetően. Akik itt voltak velünk ma: Dunaújvárosból a Búzavirág, Nagyvenyimről az Aranydaru, Kissoltról a Kissolti Nyugdíjas Egyesület Dalköre, Rácalmásról Napsugár Asszonykórus, Kisapostagról a Lilaakác Dalkör, Kunszentmiklósról a Szappanos Lukács Népdalkör, Hantosról a Hantosi Népdalkör és velük együtt a férfi dalárda, végül pedig a házigazdák, a baracsi Vadalmafa Dalkör lépett színpadra. A rendezvényt előadásával színesítette Kiss Péter harmonika és zenésztársa Mukli István hegedű játéka. A fergeteges hangulatot remekül megalapozta a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjainak népdalprodukciója, valamint Czuppon Péter táncosai.

 

A rendezvény a fellépések után ebéddel, majd zenével, dalolással, tánccal, beszélgetéssel zárult – tudtuk meg Katona Mihályné Erzsikétől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában