Galériával

2023.04.15. 21:31

Remek alkalom nyílt arra, hogy szemlézzük a helyi és környékbeli termelők, kézművesek portékáit

Immáron a nyári időszámítás szerint, 14 órától nyitotta meg kapuit szombaton a Dunai Kincses Kert Termelői és Kézműves Piac a Szalki-szigeti kempingben.

Molnár Emese

A bejáratnál találkoztunk a vásár két szervezőjével, Szilágyi Irénnel és Tiringer Ákossal, akik kedvesen üdvözölték az érkezőket. Az már itt látszott, hogy mind az árusok, mind a látogatók tekintetében kevesebben vannak a megszokottakhoz képest. Szilágyi Irénnel beszélgetve megállapítottuk, hogy ez két fő ok miatt tudható be; az egyik, hogy több nagyrendezvény is ekkor zajlott a térségben, a másik pedig, hogy a vásár kétéves történetében most először esett az eső. Nem sokra rá persze elállt az eső, javult az időjárás, így remek alkalom nyílt arra, hogy szemlézzük a helyi és környékbeli termelők, kézművesek portékáit.

Mintegy 45-50 árus települt ki a kemping területén, akik közt találkozhattunk rendszeres résztvevővel, de újakkal is.

Bognár Piroska őstermelő Budapestről érkezett, mint mondta, egyik családtagja értesült erről a dunaújvárosi vásárról. Készségesen mutatta meg nekünk a kínálatát, amelynek minden hozzávalóját maguk termelik, természetes alapanyagokkal dolgoznak. Voltak például gluténmentes panírmorzsák: ezek alapja a zabpehely, illetve a kukorica, és többféle ízesítésben csomagolják. Mint az elmesélte, az elmúlt négy hétben folyamatosan szedték a kertjükben a medvehagymát, ebből pedig medvehagymás sót, illetve medvehagyma krémet is készítettek, amelyek gasztronómiai felhasználásának csak a képzelet szabhat határt.

 

Csurgó Istvánék, apa és fia standjánál különféle mézeket és igazi méhviaszból készült figurás gyertyákat láthattunk. A rácalmási család immáron hat generáción keresztül foglalkozik a méhészettel és a méztermeléssel. Jelenleg mintegy 85 méhcsalád tartozik hozzájuk. Mint azt elmondták, változó, hogy milyen fajta mézet keresnek a legjobban. Aki jobban szereti a folyékony állagú és nem kristályosodó mézet, az akácmézet vásárol. Akit nem zavar a kristályosodás, az például a repcemézet kedveli jobban (amely jótékony hatással van a gyomorbántalmakra), de sokan keresik a gyalogakácból és hársfából készült mézet (ez pedig a torokbajokon segít). Beszéltek a méztermelés folyamatáról is. Miután a lépből kipörgetik a mézet, a méhecskék viaszlemezzel pecsételik le. Ezt leveszik (fedelezés), kiolvasztják, majd gyertyát készítenek belőle. A formát is maguk gyártják hozzá, az ifjabbik Csurgó Istvánnak ugyanis mintakészítő szakmája van.

 

Bár most hamarabb körbejárhattuk a vásárt, mindenből volt kínálat, a sajtoktól kezdve a szószokon át a süteményekig, illetve a csodás karkötőktől kezdve a színes horgolt figurákon át az ajándéktárgyakig.

A Dunai Kincses Kert Termelői és Kézműves Piac legközelebb május 13-án lesz 14 órától.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában