Megszolgálják a szeretetet

2023.04.27. 11:30

Ezt ne tedd, ha vakvezető kutyát látsz!

Nem csak az ember legjobb barátai, de fáradhatatlan védelmezők, áldozatos segítők, hű társak. Ezek a vakvezető kutyák: nap mint nap készenlétben állnak, hogy gazdáik helyett lássanak, nekik mutassák az utat. Tegnap ünnepelhettük a vakvezető kutyák világnapját. Nézzük, miért is érdemlik meg e fantasztikus ebek, hogy saját jeles napjuk legyen?

Szente Patrícia

A vakvezető kutyák világnapja idén április 26-ra esett

A kutyák feladata, hogy aranyosak legyenek és visszahozzák nekünk a labdát, vagy, hogy esetleg őrizzék a házat – vélik sokan, bele sem gondolva, hogy mennyi négylábú dolgozik azon, hogy megkönnyítse látássérült gazdája életét. A vakvezető kutyák világnapját minden év áprilisának utolsó szerdáján ünnepeljük, célja, hogy többen megismerjék és elismerjék a bundás segítők munkáját. A vakvezető kutyák ugyanis nem csupán arra figyelmeztetik az embert, ha akadály került a lábuk elé, hiszen nap 24 órájában odafigyelnek, óvják vak és gyengén látó embertársainkat, sőt, érzelmi támogatást is nyújtanak. A nonstop szolgálatért cserébe pedig nem kérnek mást, mint ételt és egy kis szeretetet.

A segítő kutyákról a Dunaújvárosi Duna Dog Center alapítójával és vezető oktatójával, Czibere Cecíliával beszélgettünk.

Ahhoz, hogy egy kutya vakvezető lehessen, egy hosszú és megterhelő képzési folyamaton kell átesnie. Még kölyökkutyaként, egy kiválasztási eljárás során derül ki, hogy megfelel-e az elvárásoknak, onnantól kezdve pedig még hosszú az út, amíg gazdához kerül. A vakvezető kutyák rendkívül emberszeretők, feladatorientáltak, nehezen kizökkenthetők és jól terhelhetők, mesélte Czibere Cecília. Ha mindennek megfelel a fiatal kiskutya, kezdődhet a kiképzés.

Nem minden eb válhat tehát vakvezetővé. Általában ez a munka generációról generációra száll, ezeket a kutyákat pedig direkt erre a célra tenyésztik. A kiképzés során a kutyusok nagyon kiéheznek az emberi szeretetre, így hatalmas öröm számukra az a törődés, amelyet látássérült gazdáiktól kapnak, és előszeretettel viszonozzák ezt a gondoskodást.

A kiképzőiskola alapítóját arról is kérdeztük, mit ne csináljunk, ha vakvezető kutyával közlekedő embert látunk. A feladatot teljesítő kutyákhoz nem szabad beszélni, nem tanácsos azokat szólítgatni, és megsimogatni sem lehet azokat! Ezek a négylábúak dolgoznak, munkájuk fontos és felelősségteljes, így nem ajánlott ilyesfajta viselkedéssel elterelni a figyelmüket, figyelmeztetett Czibere Cecília.

És hogy mit szabad? Tiszteletben tartani a munkájukat, megbecsülni kitartásukat és csodálni elszántságukat, hiszen megérdemlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában