Jog

2023.03.04. 16:00

Minden, amit tudni szeretett volna a letartóztatásról

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Bilincs, letartóztatás illusztráció

Fotó: antoniodiaz

Elrendelésére minden esetben az ügyészség tesz indítványt, és bírósági határozattal történik. 

Esetei: személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés rendelhető el a terhelt jelenlétének biztosítása érdekében, ha megszökött, szökést kísérelt meg, elrejtőzött, illetve megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne. A bűnismétlés megakadályozása érdekében, ha a gyanúsítotti kihallgatását követően a bűncselekményt folytatta, vagy a kihallgatását követően elkövetett újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki, illetve megalapozottan feltehető, hogy újabb bűncselekményt követne el. 

Letartóztatás időtartama: vádemelés előtt elrendelt letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapig tart. A letartóztatást a bíróság a letartóztatás elrendelésétől számított egy év elteltéig alkalmanként legfeljebb három hónappal, ezt követően alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja. A letartóztatás legfeljebb 1 évig tart, ha a terhelttel szemben 3 évnél nem súlyosabb, 2 évig tart, ha 5 évnél nem súlyosabb, 3 évig tart, ha 10 évnél nem súlyosabb, 4 évig tart, ha 10 évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás. Tekintettel arra, hogy a letartóztatás a legsúlyosabb kényszerintézkedés, amit a vádlott bűnösségének kimondása előtt alkalmaznak, ezért fontos a garanciális szabályok pontos alkalmazása. Ilyen garanciális szabály a letartóztatás rendszeres felülvizsgálata. Ez nem más, mint folyamatos ellenőrzése annak, hogy a letartóztatás fent részletezett törvényi követelményei fennállnak-e. 

Letartóztatás megszűnése: fontosnak tartom még foglalkozni a letartóztatás megszűnésének eseteivel. Ezek lehetnek: mikor az időtartama lejárt, amikor az eljárást jogerősen befejezték, amikor a nyomozást megszüntették, amikor a nyomozás befejezésének törvényi határideje lejárt, vagy amennyiben a vádemelést elhalasztották, továbbá ha az elrendelésének oka megszűnt. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában