Húsvét

2023.03.31. 17:30

Fessük a tojást természetesen

A húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. A színes tojások vidámmá varázsolják az ünnepi asztalt, elkészítésük pedig remek időtöltés akár a gyerekekkel festünk, akár barátokkal, akár egyedül.

Brunner Mónika

A tojásfestésnek nagy hagyományai vannak, akár közös családi program is lehet Fotó: MW

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bolti festékeket nem mindenki szereti, így aki különleges, nem kemikáliákkal színezett tojásokat szeretne, annak érdemes megpróbálkozni a természetes tojásfestéssel – így a tojásoknak kis túlzással a héját is megeheti. A céklából élénk rózsaszín, a káposztából kék-lila, az áfonyából erős kék, a cékla és lila káposztából vegyesen lila, a lila hagyma héjából halványlila, a vöröshagyma héjából barnás-rózsaszín színű tojásokat kapunk. A legjobb eredményt fehér tojások felhasználásával érhetjük el. 

Jó tudni, hogy a tojásokat addig fogja be a legjobban a pigment, amíg forrók, így felhasználásig tartsuk melegen azokat. A tojások héját csak ott fogja be rendesen a festék, ahol teljesen zsírtalanok, ezért a tojásokat kanállal, vagy gumikesztyűs kézzel mozgassuk a festékben. A festékanyagot minden esetben fixáljuk ecettel, mert különben nem tapad meg rendesen a tojáshéjon. 

Kétszázötven milliliter festékhez szükségünk van színenként 500 ml vízre, 1–2 bögrényire az adott növényből (káposzta, cékla reszelve, hagymahéj összenyomogatva), 2–3 púpozott evőkanál kurkumára, 250 ml folyadékra, egy evőkanál tíz százalékos ecetre, olajra vagy zsírra a tojás fényezéséhez. Az elkészítés során tegyük a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forraljuk fel és főzzük addig, amíg a színanyagok kifőnek, ez körülbelül fél óra. Szűrjük le a festett vizet és adjunk hozzá egy evőkanál ecetet. Közben főzzük a tojásokat keményre és tartsuk őket melegen. Tegyük a tojásokat a festékbe kanál segítségével, vagy gumikesztyűs kézzel, és hagyjuk ázni addig, amíg a kívánt színt el nem érjük. A kész tojásokat óvatosan csepegtessük le, szárítsuk meg és kenjük át valamilyen zsiradékkal, hogy szépen csillogjanak. 

A húsvéti tojás hagyományáról 

A húsvétot megelőző böjtöt és magát a tavaszi feltámadás ünnepét a kereszténység, feltehetően a húsvéti tojás ajándékozási szokásával együtt emelte át a pogány tradíciókból, és a kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte. A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával díszítik, a többi között festéssel, karcolással, faragással, varrással, patkolással, felragasztott formákkal vagy filctollal. A tojások díszítésének egy különleges technikája a tojáspatkolás, amelyhez általában a nagy mérete miatt libatojást és a könnyű formálhatósága miatt ólomlemezt használnak – írja a Wikipédia. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában