Főhercegi látogatás - frissítve

2023.01.20. 17:50

Habsburg–Lotharingiai Mihály a nagytemplomban

Különleges vendég érkezett csütörtökön városunkba, mégpedig Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A főherceg a feleségével, Christiana bajor főhercegnővel együtt érkezett meg hozzánk, és elsőként a római katolikus nagytemplomba vezetett az útjuk, többek között dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és dr. Molnár Krisztián, a Fe­jér Vármegyei Közgyűlés elnökének társaságában. A vendégeket Baltási Nándor esperes, a helyi egyházközség plébánosa vezette körbe a templomban, megcsodálva a hatalmas üvegablakokat, amelyek szenteket, bibliai eseményeket ábrázolnak. Az egyik ablak XX. századi magyar keresztény, hitvalló példaképeket örökít meg, köztük Mindszenty József bíborost. Mint azt a Habsburg főherceg elmondta, alapítványuk már több kanonizációs eljárásban vett részt, és dolgoznak a hercegprímás boldoggá avatásán is.

Később egy beszélgetésre várták a főherceget a Dunaújvárosi Egyetem egyik nagyelőadójában. Mint az a JUVE – a Jövő Új-Városáért Egyesület szervezésében megvalósult polgári esten elhangzott, baráti találkozások alkalmával már korábban is felmerült a főhercegi látogatás ötlete, most viszont a nagyvilágban tapasztalt útvesztők miatt már inkább szükségessé vált az, hogy mások is megismerhessék közelebbről az általa képviselt értékrendet. Telt ház várta a főherceget és a főhercegnőt, többek között például Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes, emeritus zirci apát, akivel ugyancsak jó barátságot ápolnak. Mint kiderült, többször találkoztak már Mezőfalván rendezvények alkalmával, és jó úton járnak afelé, hogy a szomszédos település ismét a Hercegfalva nevet viselhesse.

Habsburg–Lotharingiai Mihály szívesen mesélt a jelenlévőknek a gyerekkoráról, hogy mennyire fontos és meghatározó személyiség volt a családon belül is ükapja, József nádor (II. Lipót fia), aki 1796-ban érkezett Magyarországra, megalapítva a Habsburg-ház magyar-nádori ágát. A legmagyarabb Habsburgként tartják számon a történelemben a reformkori intézkedéseinek elismeréseként. 1944-ben, a II. világháborúban a család menekülni kényszerült. A főherceg megosztott néhány személyes emléket arról, hogy miként élték meg a portugáliai emigrációt más királyi családokkal együtt, és hogy mennyire ragaszkodott édesapja a magyar nyelv használatához. A szomorú történetek mellett kedves és humoros kalandokból sem volt hiány.

Érdekesség, hogy a főherceg és Horthy Miklós unokája osztálytársak voltak, és amikor egyszerre utaztak haza Magyarországra, döbbenten konstatálta a tényt a határőr, miként kerülhet egy autóba egy Habsburg és egy ­Horty. Az előadás során szó volt hazaszeretetről, a nemzeti öntudatról, a keresztény értékek megőrzéséről, és hogy milyen fontos értékközvetítő szerepe van az egyházi iskoláknak. Mint az elhangzott, a mai világban sok olyan gondolkodásmódot próbálnak ráerőltetni az emberekre, ami nem jó irányba viszi az identitást, a nemzeti hovatartozást, éppen ezért fontos, hogy megvédjük a keresztény értékeinket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában