Vivát Akadémia! Vivát Professores!

2022.12.08. 14:00

A gyűrűk urai: szakestély volt a selmeci hagyományok jegyében

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztály Dunaújvárosi Helyi Szervezete a XXVI. Szent Borbála Napi Kohász Szakestélyét december 2-án tartotta a Lemezalakító Oktatási Központjában.

Szente Tünde

A kezek „gazdái” a gyűrűk urai. Az erdész-, a bányász-, a kohász- és a gépészgyűrűk ma is az összetartozás örök szimbólumai Fotók: a szerző

A selmeci örökségünk jeles eseménye a szakestély, amely rituális szabályok mentén zajlik, amelynek menete a hagyományokhoz igazodik, a hivatali beosztások ilyenkor elvesztik érvényüket. Erre az estre választott tisztviselők közül az Elnök/Praeses (Lontai Attila) feladata a szalagos tisztviselők – Háznagy/Major Domus (Kvárik Sándor), Visszhang/Contrapunkt (Polányi Zoltán), Nótabíró/Cantus Praeses (Szabó Krisztián), Balekcsősz/Fuchmajor (Hevesi Imre) kijelölése és a szakestély levezénylése. A nem szalagos tisztviselők közé tartoznak a Fuvarosok/Fuhrwerkek (Baráti Fanni, Kovács Marcell, Szalai Levente, Kiss Dáriusz, Csontos Attila). S mivel az Elnök tévedhetetlen, sohasem hibázik, s ha mégis előfordulna, olyankor a Konzekvencia (Mihalik Sándor) „vonja le” egy teli korsó sör fenékig ürítésével. Az Etalon részeg (Szakács Sándor) nélkülözhetetlen szerepét és nyelvészeti tesztjét e helyütt nem részletezném. Amikor pedig mindenki elfoglalja a helyét, leoltják a lámpákat és meggyújtják a mécseseket, közben arra is vigyáznak, hogy a selmeci hagyományok több száz éves fénye ne kopjon meg. 

A dunaújvárosi szervezet vezetői 

Miként bármely más ünnepi alkalmon, a vendégek jelenléte emelte az esemény rangját. Az Elnök köszöntötte az OMBKE Vaskohászati Szakosztály elnökét és titkárát, a szakosztály budapesti szervezete vezetőit, a Szent Borbála Akadémiai Kör képviseletében megjelentet, továbbá a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem hallgatóit. 

Vendégek a fővárosból, a Vaskohászati Szakosztály Budapesti Szervezetétől 

A jelenlévők elénekelték a Bányász, az Erdész és a Kohász himnuszokat, majd az Elnök az ősi szakok felvirágoztatására egy általános „eks”-et, az elhunyt kollégák tiszteletére egyperces néma felállást rendelt el. Ezt követte a Házirend felolvasása és hitelesítése. A szakestély első felszólalója, a „Komoly pohár” rangos tisztét Kállai Gábor látta el (Az acélgyártó monológja). Tóth László „Vidám pohara” (A kohóipari technikus, versus gimnazista értekezése a magyar irodalom remekeiről) nem okozott csalódást a jelenlévőknek.  

Miskolcról érkezett Tóth Balázs

A Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület kiválósága, Lakatos Csaba nem csupán díszruhájával és egyéb kiegészítőivel tűnt ki az ünnepség résztvevői közül, hanem hozzászólásaival is (egyetemi évek, diák csínytevések és egyéb történetek). Nem szakestély a dunaújvárosi szakestély balekjelölt balekvizsgája és balekkeresztelése nélkül, ezúttal a Martin-kemencés múlttal bíró Dénes László állta ki a próbákat, a megtért balek ezzel érdemelte ki a „Tűzgolyó” alias nevet.  

Erre a szakestélyre nem készült kupa, a résztvevők a kedvenc ivóalkalmasságukkal érkeztek a rendezvényre

A hozzászólások és nótázások közepette tovaszaladt az idő, hogy aztán elérkezzen a hivatalos rész vége, a Páter Krampampuli (Cseh Ferenc) főztjének minősítése, majd a rumos-fűszeres krampampuli elfogyasztása. A szakestély bezárásával az Elnök szabad folyást engedett minden földi jónak. 

Tóth László „Vidám pohara” senkinek sem okozott csalódást 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában