JAKD

2022.11.11. 12:00

Szóforgató-betűvető elnevezéssel vetélkedtek

ACs

Kálnay Adél (jobbról) volt a vetélkedő „témája” Fotó: SzZsE

Szóforgató-betűvető elnevezéssel vetélkedőt rendezett a dunaújvárosi József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára. Az eredményhirdetés tegnap volt. A díjátadót író-olvasó találkozóval kötötték egybe, amelyre vendégként Kálnay Adél József Attila-díjas írót, költőt invitálták meg. 

A könyvtár negyedszer rendezte meg a vetélkedőt az általános iskolák alsó tagozatos diákjainak számára, kivéve az elsősöket, hiszen ők még csak a betűvetés alapjainál tartanak. Minden alkalommal egy kortárs író munkáit kellett feldolgozniuk a diákoknak a feladatlapokon. Törökné Antal Máriától, a könyvtár munkatársától megtudtuk, hogy azért választanak mindig kortárs művet, mert a gyerekek az íróval találkozni is tudnak, kérdéseket tehetnek fel nekik. Így volt ez tegnap is Kálnay Adél esetében. 

Dunaújvárosból minden általános iskola és a környékbeli tanintézet is képviseltette magát a pályázaton. A diákok közül ötvenet hívtak meg, mert ennyien férnek el kényelmesen a helyiségben, másodszor pedig azért, mert a rendelkezésre álló időben ennél több gyerek kérdéseire nem tudnak válaszolni az író-olvasó találkozó keretében. 

A megjelenteket Törökné Antal Mária, Marcsi néni és Pokornyi Orsolya, Orsi néni köszöntötte. Az utóbbi elmondta, annyi jó pályamunka érkezett, hogy az eltervezettnél több ajándékot kellett vásárolniuk. A gyerekek ugyanis nemcsak a feladatlapokat oldották meg, hanem rajzokat is készítettek. Ezekből a rajzokból pedig a gyerekkönyvtárban egy kiállítás is létrejött. 

Kálnay Adél arra hívta fel a figyelmet, hogy maga az olvasás egy nagy ajándék, egy jutalom: – Ha olvasunk, egy másik világot ismerünk meg, egy másik világot járhatunk be. 

A Szóforgató-betűvető díjazottjai: Majer Zétény László, nagyvenyimi Kossuth iskola 2. osztály, Martinovics Míra, Gárdonyi 2. osztály, Fejős Vilmos Ádám, Petőfi 2. osztály, Szalona Mihály, Kossuth 3. osztály, Kollányi Zoltán, Kossuth 3. osztály, Lakner Kornél, Kossuth 3. osztály, Rédl Kincső, Kossuth 4. osztály, Sümegi Fanni Kossuth 4. osztály. 
Illusztrátor díj nyertesei: Héger Míra, Kossuth iskola 2. osztály, Mikula Enikő, Móricz 3. osztály, Rajhóczki Sára, Dózsa 4. osztály. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában