Borászat

2022.11.01. 15:30

Szepsy-bort kóstolni geológiai, történelmi, borászati tanulmány

Október 14–16. között rendezték a borok Oscar-gálájaként számon tartott Golden Vines ­Awards díjkiosztót Firenzében, amelyen két díjat is Szepsy István, illetve a tokaji Szepsy Pincészet érdemelt ki – írja a diningguide.hu szakportál.

Várkonyi Zsolt

Szepsy István a mádi szőlőbirtokon Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nem véletlen, hogy a Szepsy Pincészetet felkérték, legyenek képviselve az eseményen. A díjátadón többször is szólították őket. Az életművét elismerendő idősebb Szepsy István kapta 2022-ben a Golden Vines Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a Hírességek Csarnokába. A Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe díjat, azaz Európa legjobb pincészetének választották. 

Ezzel a Szepsy név és a tokaji bor méltó környezetbe került, olyan nevek mellé, mint Krug Champagne, Hennessy vagy éppen Dom Pérignon. Erről a Magyarországot és Tokajt a világ bortérképére felhelyező eseményről a Dining Guide már hírt adott. 

Tulajdonképpen nem nagyon lehet másik olyan díjat mondani a világon, ami ennyire fontos lenne a márkaépítés szempontjából. Itt ez most azért kulcsfontosságú, mert a Hall of Fame díj az egész esemény legnagyobb díja. És azért, mert most először került magyar márka a nemzetközi csúcsmárkákkal közös rendezvényre. Ez egy abszolút első alkalom, ilyenre nem volt még példa. És egy ilyen díjat akkor ítélnek oda valakinek, amikor a szervezőkben már nem maradt kérdés. 

A palackba zárt szellemiség 

Öt éve abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Grábics Gáborral, a Corner Hotel és Kávéház egyik tulajdonosával együtt Mádon találkozhattam Szepsy István köztiszteletben álló borásszal, aki nem nagyon szokott interjút adni, de lapunkkal kivételt tett. 

© Zsedrovits Enikő
Grábics Gábor és Szepsy István Mádon Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ez az anyag akkor „A palackba zárt szellemiség” címmel jelent meg. A bornál a „két csúcsszereplőnek”, a termőhelynek és a szőlőfajtának együtt kell nagyon jónak lennie, vallja Szepsy István. Megtapasztalhattuk: ő nemcsak egyszerűen borász, hanem geológus, sőt egy borfilozófus is, aki Tokaj újraértelmezésével, spirituális útkeresésével is példaként szolgál sokaknak. 

Nem munka, küldetés 

Csaknem négy órát tölthettünk Szepsy Istvánnal, akitől elsősorban a márkaépítés ­filozófiáját és folyamatát hallgathattuk meg. Ám sokkal többről beszélgettünk, s mindabból egy fantasztikus családregényt ismerhettünk meg – szándékosan nem ­családi vállalkozást írok, mert a ­családfőnek ez az élete. 

Amikor körbevitt bennünket a tekintélyes szőlőbirtokon, a Szent Tamás-hegy tetején megállva csak mesélt. A távoli dűlőkről ugyanúgy, mint a lábunk alatt heverő kőzetekről. Áradt belőle az a szeretet, amivel ezt az egészet csinálja. Nem is munkának fogja fel, hanem inkább küldetésnek mondanám, sőt elsősorban az! 

© Zsedrovits Enikő
A szerző és Szepsy István 2017 februárjában a mádi szőlőbirtokon Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

„Azonnal belehalnék, ha nem ezt csinálnám” – tudtuk meg tőle. „Szepsyt önmagával lehet definiálni. Semmit nem tudsz az egészről, amíg Szepsyvel nem találkozol” – mondják róla. „Szepsy-bort kóstolni pedig történelmi, geológiai és borászati tanulmány” is egyben, olvasom, amelyet beszélgetésünk közben mi magunk is megtapasztalhattunk. 

Tokajt elődeink is szerették. Voltaire azt mondta a tokaji borról, hogy a sötét sárga bor az agyvelő minden rostját mozgásba hozza. „A Tokaji a szellem és a jókedv sziporkáinak valóságos tűzijátékát varázsolja elő a lélek mélyéről”. Szepsy István Hall of Fame díja méltó elismerése annak, amit létrehozott, annak, amit képvisel. Talán a sorban sokadikként – mi is szívből gratulálunk neki!  

Szepsy István és fia az otthonukban, a díjakkal  Fotó: MTI
Fotós: Szigetváry Zsolt

Hogyan is működik a Golden Vines Award?

A díjat nem néhány ember ítéli oda, hanem egy sokszereplős szakmai grémium. 106 ország 943 borszakértője állította össze a díjazásra felterjesztett borászok és borászatok listáját, majd szavazott a későbbi győztesekre. A zsűri tagja volt többek között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier, 72 Advanced Sommelier és 250 WSET-diplomás nemzetközi borakadémikus. A szavazást a Deloitte LLP független bizottsága felügyelte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában