Ásás, vetés

2022.11.06. 18:00

Ősszel is akad bőven tennivaló a kertben

Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra. A kellemes őszi időben végre utolérhetjük magunkat a kerti munkákkal is.

Mauthner Ilona

Itt az ideje felásnunk a veteményeskertet. Illusztráció.

Fotó: Varga Zsófia

Ha vannak cserépben, kaspóban nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá néhány téglát tenni, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növény alatt. Azokat a növényeket, amik nem bírják a fagyot, fokozatosan szedjük fel. A trópusi szobanövények helye már odabent van. Ha még nem költöztettük be a szobanövényeket a lakásba, akkor itt az idő, hogy még a fagy előtt visszavigyük a szabadból a beltéri cserepeseket.

Figyeljük az időjárás-előrejelzést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már 10 fok alatt lehullajtják leveleiket vagy komolyabb kárt szenvednek.

 

Még vethetünk magról több gyógynövényt is. Az orvosi zsálya állandó helyre vetésének optimális ideje november eleje. Nagy felületek beültetésére, illetve szegélynövénynek is alkalmas. Balkonládákba is vethetjük, akárcsak a medvehagymát. A csírázáshoz ugyanis hideghatásra van szüksége. A levendulavetés ideje szintén november első fele. Ha szabadföldbe vetjük a sötét színű, apró magvakat, vetéskor egy kis homokkal összekeverve vessük, mert így egyenletesebben tudjuk a talaj felszínére szórni.

Az őszi kerti munkálatok egyike a nyári, őszi virágzású hagymások felszedése is. Például, mielőtt teljesen elhalna a föld feletti része még a fagyok beállta előtt, szedjük fel a kardvirág és a dália gumókat. A gumók fölött egy kis szárat hagyva vágjuk le az elfáradt hajtásokat. A dáliagumókat tárolhatjuk ültetőedényben is, fűrészporban vagy száraz homokban, amit a pincébe viszünk. Ekkor nyílik lehetőségünk a dália szaporításra is, amely tőosztással történik. Tövenként legalább két gumót hagyjunk meg, csak így biztosított a következő évi zavartalan fejlődés. Most ültethetjük el a tavaszi hagymásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában