Fokozottan számolni kell az úttest csúszósságával

2022.11.16. 15:00

A ködös idő nagyobb figyelmet követel

DH

A hőmérséklet tartós csökkenése, a gyakori ködös idő és a korai sötétedés új vezetési stílust követel a közlekedés résztvevőitől – hívja fel a figyelmet a rend­őrség közleménye, amely az alábbiakat is hangsúlyozza: a megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek. A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedőpartnerrel szemben tanúsított előzékenységre és messzemenő toleranciára. 
A rendőrség tanácsokkal is szolgált a balesetmentes közlekedés érdekében. Felhívják a figyelmet, hogy az őszi időszakban hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszósságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertetőjelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése. 
A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, amennyiben a hőmérséklet tartósan hét Celsius-fok alá csökken, cserélje le télire a gumikat. 
Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában