Reptéri helyzet

2022.07.14. 08:00

Az ukrán Ancsa sorsa kérdéses a háború miatt

Kaposújlak - A nyári időszakos javítások idejét élik a kapos­újlaki repülőtéren, ahol Cessnák, AN2-es vasmadarak sorakoznak a kifutón és a hangárokban.

KG

A német gépek miatt nem aggódnak, de parkol náluk egy ukrán felségjelű is

Fotó: Lang Róbert

Egy, Írországból érkezett repülő javítását még nem fejezték be, de már várnak egy másikat, amit Angliából küldenek a tulajdonosok, hogy Kaposújlakon hozzák rendbe. Érdekesség, hogy egy ukrán gép javításával is foglalkoztak, aminek a sorsát még nem tudják a kiszámíthatatlan háborús helyzetben. A javított német repülők helye biztos, miattuk nem aggódnak. 
 

A ­nyár az ejtőernyős ugrások ideje a kaposújlaki reptéren, tudtuk meg Kornyik Csabától, az AVIA-RENT Kft. ügyvezetőjétől, azonban idén nyáron minimális ugrást könyvelhettek el, kivéve, hogy a honvédséggel is van szerződésük. Az ajándék ugrások megrendelése, az extrém sportok gyakorlása visszaesett, erre kevesebb pénzük jut az embereknek. A növekvő üzemanyag­árak is sújtják a repülős ágazatot. Rájuk ugyanis nem érvényes az ársapka, és ez érezhető a költségekben: a benzin literje 800-1000 forint, az olaj 30 százalékkal lett drágább, és a biztosítások is a háromszorosára drágultak. Ezt már nehezen tudják kigazdálkodni, vagy annyira kellene árat emelni, amit nem követ a kereslet, ezért nem próbálkoznak ezzel. Nem felhőtlen az égbolt a repülőtér felett, nehezebb lett a repülős ágazat sorsa. A gépek javítására és karbantartására azonban vannak külföldi megrendeléseik. Nehezíti a helyzetüket, hogy kevés a repülőgép-szerelő, hattal kevesebben dolgoznak a repülőtéren. Repülőgép-szerelővé válni nem könnyű, és legalább öt évbe telik, mire valaki kitanulja a szakmát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában