Zöldségekből, gyümölcsökből

2022.05.04. 10:00

Így főzz krémesen sűrű, kellemesen lágy krémleveseket

A hagyományos húslevesnek nincs párja, ez nem vitás, azonban érdemes az újdonságok elkészítésére, megízlelésére is időt szánni, ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle zöldségek, gyümölcsök alkotta krémlevesek.

HÉJJ VIVIEN

Gombából, burgonyából, sütőtökből, de még kelkáposztából is készülhet krémleves

Minden évszakban vannak olyan szezonális zöldségek és gyümölcsök, melyek az év többi szakához képest az adott hónapokban könnyebben, olcsóbban beszerezhetők. Így válik uralkodó hozzávalóvá a borsó, a bab, a burgonya vagy éppen a sütőtök, s készül belőlük leves, főétel, esetenként még desszert is. Tény, a hagyományos húsleves nehezen talál legyőzőre, mindenesetre a krémleveseket akkor is bevethetjük, amikor hozzávaló, idő vagy éppen kedv hiányában valami gyors, ám mégis különleges és változatos levesre vágyunk.

Ha krémleves elkészítésére adjuk a fejünket, ugyanúgy nyúlhatunk a kapor, a zeller, a kelkáposzta, a karfiol, a gomba vagy éppen a burgonya után, mintha csak a megszokott leveseket főznénk. A krémlevesek alapja jellemzően a puhára főtt, önmagával sűrített zöldség vagy gyümölcs. A krémes és sűrű levesek általában hígabbak, mint a klasszikus főzelékek, ám sűrűbbek, mint a megszokott levesek. Kiadósak, így önmagukban is eltelítenek, s akár egy könnyű főétellel vagy némi desszerttel is tökéletes ebédet alkotnak. Az egyik legnépszerűbb krémleves burgonyából készül, mindössze alig egy óra alatt. Lássuk a hozzávalókat: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 gramm kockára vágott burgonya, 800 milliliter zöldségalaplé, ízlés szerinti mennyiségű só, bors és majoránna, 2-3 darab babérlevél és 100 milliliter tejszín.

Kevés olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Mehet rá a kockákra vágott burgonya, és máris felönthetjük az alaplével. Következik a fűszerezés: hozzáadjuk a sót, borsot, majoránnát és babérlevelet. Fedő alatt puhára főzzük a burgonyát, beleöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Végül kivesszük a babérleveleket, és botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítjük levesünket. Ha a végeredmény túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk. Tálalhatjuk levesgyönggyel, sült kolbásszal, sült virslivel. Ha a burgonya helyett inkább a hüvelyes zöldségeket fogyasztja szívesen a család, akkor bátran nyúljunk a borsó után, s készítsünk abból krémlevest.

Az alapanyag lehet friss, üveges vagy fagyasztott, a végeredmény ugyanolyan ízletes. A hozzávalók pedig: 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 500 gramm borsó, 500 milliliter alaplé, egy fél citrom leve, 30 gramm vaj és egy csipet szerecsendió. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymákat, majd rájuk öntjük a borsót. Fűszerezzük és felöntjük az alaplével, majd forrástól számított 15 perc alatt készre főzzük. Végül pürésítjük és reszelt parmezánnal tálaljuk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában