Fontos

2022.05.01. 14:00

Eboltás lesz Kisapostagon

A részletekről Dr. Szendrőy István, ellátó állatorvos tájékoztat a Kisaőpostagi Krónikában:

duol.hu

Fotó: Novotni Ákos

A veszettség elleni védekezés szabályairól szóló 164/2008. (XII.20) FVM rendelet – az eddigieknél is hangsúlyozottabban – a tulajdonosok kötelességévé teszi az ebek évenkénti veszettség elleni immunizálásának az elvégeztetését. Ennek elősegítésére az idén is megszervezik Kisapostag községben az összevezetett eboltást május hónapban. 

Az oltás időpontja: május 11. SZERDA délelőtt 09-12, és délután 14-17-ig. A pótoltás ideje: május 13. PÉNTEK délelőtt 09-11-ig. 

Az oltás a Polgármesteri Hivatal előtti téren lesz mindegyik időpontban. 

Évek óta kötelező az ebek elektronikus transzponderrel azaz chippel történő jelölése, amely minden négy hónaposnál idősebb kutyára vonatkozik. Az összevezetett eboltáson csak chippel ellátott ebek kaphatják meg a veszettség elleni védőoltást. A chipezést csak az ebek tartási helyén végezhetik el, természetesen az oltással együtt, telefonon / +3630 378 63 90 / való előzetes egyeztetés után, díja 6000.-Ft. 

2010 óta új típusú Kisállat Egészségügyi Könyvet használnak, csak ezek érvényesek. Az első könyv kiállítása ingyenes, az elveszett könyv pótlása 500.-Ft. Az idézett rendelet szigorítja az embert ért ebmarások esetén alkalmazandó eljárást: ha oltatlan eb embert mar, akkor a hatósági állatorvos két hetes megfigyelési zárlatot rendel el, és csak utána olthatja be az állatot, amely többletköltséggel is jár. Az oltás díja 5000.-Ft, a féreghajtó tabletta 300.- Ft./ 10 kilogramm. A háznál oltás kiszállási díja 1000.-Ft. udvaronként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában