helytörténeti esték

2021.12.03. 20:00

Az előadás felhívta a figyelmet a magyar lóversenysportra is

Ismét sor kerülhetett a Pusztaszabolcsi Polgári Egyesület szervezésében egy értékes kulturális találkozóra Pusztaszabolcson. A rendezvény a Baltási Nándor plébános által életre hívott Boldogasszony Közösségi Házban volt, ahol Pusztaszabolcs korábbi polgármestere, Csányi Kálmán fogadta a vendégeket, és mondott bevezetőt dr. Bacher-Tuli Andrea történész-kutató előadása előtt.

Czeglédi Andrea

A pusztaszabolcsi templom a ragyogó, esti, éjszakai megvilágításban Fotók: a szerző

A lovassport sokak számára jelentett szórakozást, elkötelezettséget, életvitelt, s napjainkban is vonzó

Az est különlegesen értékes volt, mert egy olyan témát fejtett ki az előadó, amely sajnos a magyar tudatból kiveszőben van, noha egyik hungaricumunk lehetne. Ki gondolná, hogy Pusztaszabolcs fejlődése, önállóvá válása szorosan összekapcsolódik egy sportkorszak kezdetével, a lovassporttal, amelyet báró Wesselényi Miklós és gróf Széchenyi István indított el hazánkban. E sport sokak számára jelentett szórakozást, elkötelezettséget, életvitelt, hiszen a társadalom minden szegmensét vonzotta úgy is, mint tenyésztő, mint versenyeztető, fogadó és szemlélő egyaránt.

Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs korábbi polgármestere

Az előadó, dr. Bacher-Tuli Andrea történész-kutató részletesen bemutatta a monarchia lóversenypályáit, azok működését, az ott megjelenő társadalmi osztályok kapcsolatát. Az érdekfeszítő előadás főszereplője, aki Pusztaszabolcs életében kiemelkedő szerepet játszott, e sport szerelmese, báró Springer Gusztáv (1842–1920) volt, aki a lóversenyeken soha nem fogadott, mert nem szerette a hazárdjátékot, amint ezt a korabeli lapok is megírták róla. Springer előre látta, milyen folyamatok játszódnak le az első világháborút követően, ezért lovait Észak-Magyarországról a mai Magyarországra hozta ahol, tovább nemesítette angol telivérállományát.

Személye úgy kapcsolódik Pusztaszabolcshoz, hogy az itteni Zichy-birtokokat vásárolta meg, amikor Zichy Nándor vagyona ráment az általa alapított politikai párt fenntartására, így birtokainak bizonyos részétől meg kellett szabadulnia. Ekkor barátjának, Springer bárónak ajánlotta megvételre Szabolcs-pusztát, a mai város, az akkori falu területét, a halastavakat és cikolai kastélyát. Springer báró ragaszkodott ahhoz, hogy közigazgatásilag az általa birtokolt terület ne tartozzék Adony fennhatósága alá, hanem önálló település legyen. Így tette meg a mai kisváros az első lépést a fejlődés és az önállóság felé. Igaz, a dinamikus fejlődés olykor megtorpan, ahogy ezt napjainkban is tapasztaljuk, de Pusztaszabolcs népe, ha egyszer-egyszer téved is, újra és újra korrigálja a választások idején vétett hibáját.

Olyan példaképeket állít a hallgatóság elé, akik a város fejlődését segítették

A Pusztaszabolcsi Polgári Egyesület kulturális rendezvényei ma ezt a célt szolgálják, olyan példaképeket állítva a hallgatóság elé, akik nem önös érdekeiket, hanem a város fejlődését segítették és segítik ma is.

A helytörténeti előadás ezen az estén országos jelentőségű példaképet mutatott be, és felhívta a figyelmet a magyar lóversenyzésre, amit kár lenne végleg elfelejtenünk, hiszen történelmünk része volt, így büszkék lehetünk rá.

A pusztaszabolcsi templom a ragyogó, esti, éjszakai megvilágításban
Fotók: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában