Dunaújváros

2021.12.31. 09:00

Állataink sorsa kizárólag a saját felelősségünk

A Törpi Bölcsi Állatmentő Szolgálat mentett állatainak és az általuk gondozott kóbor kolóniáknak az elkötelezett állatbarátok adományai révén szebb karácsonyuk lett. Azonban még csak most következik az év végi ünnepek közül az állatokra veszélyesebb és hangosabb szilveszter. Ezekről kérdeztük Szepessy Lócsy Angélát, a Törpi Bölcsi alapítóját.

Török Tímea

A félős kedvenceket a gazdi közelsége megnyugtatja  Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Több felajánlásról értesülhettek az érdeklődők az állatmentő szolgálat közösségimédia-oldalán, köztük egy igazán szívmelengető projektről is. 

 

– A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum oktatója, Hájas Zoltán kedves barátunk. Három osztályával, a 10/A, 10/B és 10/C-vel négy fantasztikus cicaházat készített nekünk. A diákok Hájas tanár úr segítségével kifejezetten a kóbor cicáknak terveztek és saját kezűleg készítettek speciális kialakítású, szigetelt házakat. Ennek abból a szempontból is jelentősége van, amit már rengetegszer hangsúlyoztam, hogy az állatvédelem a neveléssel kezdődik. Biztos vagyok benne, hogy az ilyen projektek segítik a felelős állattartó szemlélet kialakítását, és a cicaház-­konstruktőrökből szuper felnőttek és felelős gazdik lesznek majd. A diákok sok kóbor cica karácsonyát tették ezzel a meglepetéssel boldogabbá. Így már nekik is van saját meleg, vízhatlan kuckójuk, ahol végre biztonságban álmodhatnak egy saját családról. A srácok a házikók kiszállítása után megnézték a madárkáinkat is a kulcsi röpdében. Ki tudja, talán azokat lepik meg legközelebb – mondta Szepessy Lócsy Angéla. 

 

– Nagyon örültünk a bánkis diákok cicaházainak, és minden kedves felajánlásnak, köszönjük, és bízunk a további állatbaráti adományokban az új évben is. A szilveszter kapcsán azt gondolom, hogy minden állattartó maga felel a saját jószága biztonságáért, a jogi felelősség nem ruházható át (sem a petárdázókra, sem a tűzijátékozókra, sem másokra). Ez azt jelenti, hogy az állattartó olyan jellegű magyarázata, hogy az állat a szilveszteri, szilveszter közeli időpontokban durrogtatók miatt szökött ki – szerintem, és ami fontosabb, a vonatkozó törvényi előírások szerint sem – nem mentesít a felelősség alól – magyarázta Angéla. – A rendelkezések szerint a hatóság első ízben figyelmeztető határozatot hoz. Azonban miután az év végi-eleji durrogtatásra minden évben lehet számítani, a mulasztás az átlagosnál súlyosabb elbírálás alá eshet. Még súlyosbíthatja a helyzetet, ha az állatnak baja esik, vagy éppen a kiszökött állat okoz kárt. Ez nem elképzelhetetlen, ha egy ijedt állatra gondolunk, ami támad. Ha mégis kiszökik a jószág, az állattartóra kiszabandó állatvédelmi bírság összege 450 ezer forint. Kiemelném, hogy mindez vonatkozik a nem kedvtelésből tartott állatokra is, bár haszonállat esetén a bírság 90 ezer forint – tudtuk meg. 

 

– Ezeket elkerülendő azt javaslom, hogy az állattartók ne hagyják magukra az állataikat. A séták fejeződjenek be még a petárdázós esti időszak előtt. Szilveszterkor még olyan helyeken, mint a saját kertünk vagy a kutyafuttatók, ahol lehetőség van a póráz nélküli sétákra, ott se engedjük szabadon a kedvencünket. Ha nagyon félősek az állataink, lehetőség van gyógynövénytartalmú nyugtatóval kezelni, csak az állatorvossal egyeztetett szerrel és mennyiségben. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a humán gyógyszereinkkel az állatokon nem szabad kísérletezni – figyelmeztetett Angéla. 

 

– Legyenek zárt helyen az állataink, így biztosan nem fognak elszökni. Ha mégis elmenekülnének valahogyan, akkor jó szolgálatot tesz a gazdi nyak­örvön lévő telefonszáma és a chip. A legcélravezetőbb keresési mód, ha a kedvencről készült fényképpel és elérhetőséggel közzé tesszük az eltűnés hírét a közösségi oldalakon. Készíthetünk plakátokat is, amiket a forgalmasabb településrészekre kell kihelyezni ilyen esetben. Gyalogosan is keresni kell, amíg egy családtag folyamatosan figyeli a közösségi médiát, hátha valahol feltűnik a kedvenc. Télen minden állat több törődést igényel. De a rendszeresség a vadon élő és a kóbor állatok etetésénél ilyenkor életbe vágó kötelesség. 

 

A rendszeresség a vadon élő és a kóbor állatok etetésénél télen még inkább életbe vágó, állatbaráti kötelességünk Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában