Perkáta

2021.10.27. 07:00

Második lett az Év fája versenyen

Perkátai fa is indult az országos versenyen, amelyet közönségszavazás döntött el végül. Helyi fiatalok, szakemberek és magánszemélyek segítették a pályázat sikerét.

Horváth Dóra

Az online közönségszavazáson 1884 szavazattal a második helyen végzett a versenyben Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az idei évben is meghirdette az immár hagyománynak számító, Év fája elnevezésű megmérettetését az Ökotárs Alapítvány. 2010 óta minden esztendőben megszervezik a versenyt, amelynek döntőjébe az ország területéről 10-15 fa kerül be, amelyek közül közönségszavazás útján dől el az Év fája cím nyertese.

A versennyel az alapítvány minden alkalommal arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos a természet és a környezetünkben élő fák védelme, az azokról való megfelelő gondoskodás.

Az Év fája első körében szak­avatott zsűri választotta ki az induló 27 nevező közül a döntőbe kerülő 11 fát. Ezt követően 2021. július 1-én vette kezdetét az Ökotárs Alapítvány honlapján a közönségszavazás, amely során minden érdeklődő, szurkoló leadhatta voksát a kedvenc fájára.

A versenyre Gödöllőről, Debrecenből, Zilizről – hogy csak néhányat említsünk az induló települések közül – neveztek fákat, s a névsorban megtalálható volt egy Fejér megyei versenyző is: a perkátai nagy tölgyfa.

A versenyre a tölgyfát a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület indította

– A perkátai Győry-kastély kertjében álló nagy tölgyfa, ha beszélni tudna, sokat mesélhetne nekünk, hogy miket látott hosszú élete során – így kezdődik a tölgy bemutatása a verseny honlapján. – A fa ültetésének dátumát nem tudjuk biztosan, a település történetét kutatók véleménye szerint akkor kerülhetett ide a fa, amikor V. Győry Ferenc 1820-tól átalakította a kastélyt, új oldalszárnyakat emelt.

A nagy tölgyfát a versenyre a helyi fiatalokból álló szervezet, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület indította, amely több, a település történetével foglalkozó szakembert, személyt bevont a fa rövid ismertetésébe.

Lászlóné Szabó Editet, a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetőjét, Rajcsányi Lászlót, Perkáta díszpolgárát, a Perkátai Gyűjtemények tulajdonosát és Szabó Lajos helytörténészt.

A szavazás nagy lendülettel kezdődött Perkátán, rengetegen buzdították a voksok leadására az embereket, így a perkátai nagy tölgyfa rövid időn belül az élmezőnyben volt található.

Három hónapon át tartott a közönségszavazás

A három hónapon keresztül tartó közönségszavazás utolsó napjain már titkosították a voksok számát, így a végleges eredmény csak az azt kihirdető online ünnepség keretein belül derült ki, amelyre 2021. október 14-én 15 órakor került sor.

Az eseményen az egyesületet Horváth Dóra elnök képviselte, aki – mint a résztvevők nagy része, a szervezők kérésére – a fa elől jelentkezett be, a perkátai nagy tölgy elől, amely végül az 1884 szavazattal a nagyszerű második helyezést érte el az országos megmérettetésen.

– Nagyon megtisztelő, hogy ilyen szép eredményt értünk el a versenyen, köszönettel tartozunk minden szavazónak, szavaztatónak – nyilatkozott Horváth Dóra. – A perkátai nagy tölgyfa településünk egyik legrégebbi dísze, amelyet jó érzés volt megmutatni ország-világ számára. Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig fogja büszkén szemlélni a lombkoronája alatt zajló eseményeket!

A verseny első helyezettje a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai lettek 3237 szavazattal, s két különdíjat is kiosztottak a szervezők. Ezenkívül minden döntős fa ajándékban, illetve oklevélben részesül.

Az online közönségszavazáson 1884 szavazattal a második helyen végzett a versenyben
Fotó: SzZsE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában