Körkép

2021.10.10. 13:00

Fontos szűrővizsgálatok a hosszabb életünkért

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt a tényt, hogy olcsóbb a betegségek megelőzésébe fektetni, mint azok gyógyításába.

Tóth B. Zsuzsanna

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Magyarországon az összes halálozás mintegy fele szív- és érrendszeri betegség, 25 százaléka valamilyen rosszindulatú daganat miatt következik be, ezt olvashatjuk a legtöbb éves összegző jelentésben.

Vezető halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbélrák, a harmadik helyen pedig az emlő- és proszta­tarák áll.

Mivel mi magunk adjuk a statisztikai adatokat, tehetünk arról, hogy a számok javuljanak. A preventív szűrővizsgálatok egy része a társadalombiztosítás révén is elérhető, de a magánintézetek is rendelkezésünkre állnak. Minden szűrővizsgálat alapvető haszna és jelentősége, hogy még a nagyobb baj előtt megalkotja a diagnózist, rávilágít a veszélyforrásnak tekinthető elváltozásokra, így időben megkezdődhet a kezelés, megelőzhetők a súlyos következmények. Nagyobb lesz a beteg esélye a gyógyulásra. Mint jeleztük (nemzetgazdasági szempontból és természetesen számunkra is), a szűrés jóval olcsóbb, mint az előrehaladott betegség kezelése. Hazánkban szép számban léteznek magánszűrőprogramok, amelyek akár teljes kivizsgálást biztosítanak. Gyakorta segítenek ebben az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek, valamint a vöröskereszt egy-egy rendezvényre való kitelepüléssel. A komplex szűrés része a laborvizsgálat, amelybe mások mellett a vérkép, süllyedés, vércukor, koleszterin, húgysav, máj, vesefunkció, pajzsmirigy, prosztata, vizelet, székletvérteszt, tumormarkerek elemzése tartozik. A kardiológiai vizsgálat központi eleme a szív állapotát megmutató ultrahang és a biciklizéssel működő terheléses EKG. Fontos a bőrgyógyászati ellenőrzés a bazalioma és a melanoma veszélyei miatt.

Évente érdemes szűrésre jelentkezni, ennyi idő alatt akár súlyos betegségek is kialakulhatnak. A korai felismeréssel még a nehezen kezelhető rák gyógyulási esélye is nő.

A szűrővizsgálaton kiderül, van-e rosszindulatú elváltozás a bőrünkön, kezelésre szorulunk-e
Fotó: Shutterstock / illusztráció
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában