kóstoló

2021.09.28. 08:00

Vegán összezöldülés: egyszer volt, s lesz is

Dunaújváros első alkalommal adott otthont a Magyar Vegán Összezöldülésnek. Az alsó Duna-parton sorakoztak a vegán finomságok, megkóstolhattuk a marinált tofut, ízletes zöldség­krémet, chia mag pudingot, ínycsiklandó, házi készítésű lekvárokkal, matchateás süteményt, kókuszgolyót.

Varga Zsófia

Többféle finom falattal várták az érdeklődőket

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az esemény főszervezőjével, Tóth Ilonával beszélgettünk, aki megígérte, hamarosan ismét megszerveznek egy ilyen megmozdulást, hogy minél több ember megismerkedhessen a vegán gasztronómiával, és elmélyülhessen a vegán életmód lényegében.

– Mennyire nehéz az élete annak, aki erre az életmódra vált?

– Örülök annak, hogy egy éve váltottam életmódot, hiszen korábban sokkal nehezebb volt. A vegánság az nem egyenlő az egészséges életmóddal, hiszen a sült krumpli kólával is teljesen vegán. Az eleje egy kicsit nehéz, mert beleszülettünk abba, hogy tehéntejet, húst fogyasztani kell lehetőleg minden nap, így kialakultak szokások, amelyekből az élet minden területén nehéz kitörni. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy ha két hétig csinálsz valamit, akkor utána már szokássá válik, nincs ez máshogyan a vegánsággal sem.

– Mi volt az a pont, amikor úgy döntött, hogy vegán lesz?

– Én etikai ok miatt váltottam, egy éjszaka nem tudtam aludni, és azon gondolkoztam, hogyan kerül a szupermarketekbe a csirkecomb, honnan viszik oda, mi pontosan a folyamata ennek. Elkezdtem kutakodni a témában, az Uralom című dokumentumfilm meghatározó volt számomra, attól a perctől vagyok vegán, hogy ezt megnéztem. Az elején féltem, hogy hiánybetegségeim lesznek, nagyon mélyen foglalkoztattak ezek az egészségügyi kérdések. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet és a Pécsi Tudományegyetem közös tanulmánya minden kétségemet eloszlatta, ugyanis a megfelelően összeállított növényi étrend az élet minden szakaszában (pl. gyermekkorban, felnőttkorban, terhesség/szoptatás ideje alatt) kielégítő.

– Miben változott az élete?

– Felszabadultabb lettem, én azért ettem tojást, tejterméket, mert azt tanultam, hogy abban van minden fontos táp­anyag. Az étkezésem mindenképpen megváltozott, sok dologra rájöttem az állatok kihasználásával kapcsolatban, összeállt a kép számomra. Sok fantasztikus embert megismertem a vegánsággal kapcsolatban, életre szóló barátságok köttettek. VAZs

Többféle finom falattal várták az érdeklődőket
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában