Perkáta

2021.09.07. 17:30

Templombúcsúval ünnepelték meg Kisboldogasszony napját

A helyi egyházközség által szervezett eseményen számos program várta az érdeklődőket, hazalátogatókat. A szentmise után aga­péval készültek a vendégeknek, ahol kötetlenül beszélgethettek egymással. A kastélyban látható kiállításokat egész nap meg lehetett tekinteni, s az egykori lovaspályán ringlispílt, körhintát is felállítottak.

Horváth Dóra

A Perkátai Egyházközség és a Kisboldogasszony Alapítvány 2021. szeptember 5-én, vasárnap szervezte meg a Templombúcsú elnevezésű eseményét. A rendezvénynek több helyszíne és programpontja is volt, így várták az érdeklődőket, hazalátogatókat.

Már délben is lehetőségük volt a kicsiknek a kikapcsolódásra: a templomkertben ingyenes ugrálóvárral, arcfestéssel, fagylalttal készültek számukra a szervezők. Csák Nikoletta és Takács Róbert felügyelete alatt lovagolni is lehetett, hátaslovon és pónin egyaránt. Érdekessége volt a kora délutánnak Balázs Éva kézművesstandja, ahol egyedi ajándékokat lehetett vásárolni. 16 órakor a templomban folytatódott az esemény a Kisboldog­asszony-napi szentmisével, amelyet Dózsa István címzetes kanonok, egyházmegyei vagyonkezelő, püspöki tanácsos, érd. esperes celebrált, aki örömét fejezte ki az iránt, hogy milyen sokan látogattak el a szentmisére, amit agapé követett 17 órától a plébánia teraszán.

A szentmisét követő agapén közel kétszáz vendég fordult meg
Fotó: Horváth Dóra/Dunaújvárosi Hírlap

A fogadáson nagyjából száznyolcvan-kétszáz fő tette tiszteletét, akik számára az egyházhoz közel álló személyek készítettek szendvicseket, süteményeket, fasírtot, hogy csak néhány kerüljön felsorolásra a számos csemege közül, ennek megvalósulásához több perkátai vállalkozó, magánszemély és egyesület is hozzájárult támogatásával. A résztvevők között több, Perkátáról elszármazott személy is jelen volt, így hát lehetőség adódott a beszélgetésre, a találkozásra az ismerősökkel.

Több perkátai vállalkozó, magánszemély és egyesület is támogatta a rendezvényt

– Kisboldogasszony napja volt. Perkátán Kisboldogasszony után kapta a nevét a templom és az alapítvány is – mondta Virág Györgyné, a Kisboldogasszony Alapítvány kuratóriumi elnöke, a program főszervezője. – Mindenki, akit megkértünk, szívesen segített, járult hozzá a szervezéshez, ami nagyon jó érzés volt. Köszönjük nekik és az elődeinknek is a munkáját! A főszervező még hozzáfűzte, hogy nagyon örült mindenkinek, aki eljött és velük volt ezen a kellemes délutánon.

A Kisboldogasszony-napi szentmisét Dózsa István esperes celebrálta Perkátán, aki örömét fejezte ki az iránt, milyen sokan megtisztelték jelenlétükkel az eseményt
Fotó: Baráth Valéria

További különlegessége volt a programnak, hogy vendégül láthattak a plébánia egykori tulajdonosának, a mai napig köztiszteletben álló orvos házaspárnak, a Baráth házaspárnak a gyermekei közül kettőt is, név szerint dr. Baráth Károlyt és Baráth Pétert, akik szívesen tekintették meg az igényesen felújított épületet, s nosztalgiáztak a régi szép emlékek között. A jó hangulatú délutánról nagyjából este 8 óra körül távozott az utolsó vendég.

Búcsú napja alkalmából más programokra is sor került a településen. A Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. által irányított Kínai–Magyar Kulturális Turisztikai Központ (Győry-kastély épülete) rendkívüli nyitvatartást hirdetett, így délelőtt 10-től 18 óráig lehetőségük volt a Perkátára utazóknak és a helyi lakosoknak megtekinteni az intézmény ideiglenes és állandó tárlatait is.

Az egykori lovaspályára még az elmúlt hét elején megérkeztek a „búcsúsok”, akik különböző játékokkal várták a mulatni vágyókat. A körhinta kicsiknek és nagyoknak, a ringlispíl, a céllövölde, a lufiárus egyaránt minden kilátogató rendelkezésére állt, akik szívesen töltötték az időt a vidám, színes forgatagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában