kitartása és hite vezeti az útján

2021.08.18. 07:00

Istvánnak ismét harcolnia kell a gyilkos kór ellen

A rákkal vívott küzdelmet Pecsét István, akinek 28 évesen azt mondták az orvosok, hogy nem éli meg a 30. születésnapját: áttétes epeúti rákot diagnosztizáltak nála. Azt a csatát megnyerte, hiszen 2018-ban Kínából hazatérve tünetmentessé nyilvánították. Most elmúlt 34 éves, és újra a gyilkos kórral küzd, de most már háborúznia is kell.

duol.hu

20190813 Pecsét István portré Dunaújváros Képen Pecsét István autoimmunbeteg Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A fiatalembert kitartása és hite vezeti az útján. Már 15 éves kora óta küzd krónikus gyulladásos bélbetegséggel. 27 évesen átesett egy májátültetésen, akkor, műtét közben vették észre azt, hogy a máj epevezetékénél megjelent a rosszindulatú daganat, ami már áttétes volt a környéki nyirokcsomókra. Több kockázatos és bizonytalan kimenetelű, s ami a legfontosabb, eredménytelen kezelés után végül a kínai immunoterápiás eljárás hozta meg a gyógyulást. Ezt megszervezni és végigcsinálni sem volt egyszerű, de a város és a környék lakóinak összefogása, István gyógyulni vágyása sikerrel koronázta a küzdelmet.

Pecsét István – segélykiáltása... Az ő esete több szempontból sem egyszerű
Fotó: amatőr

Másfél év tünetmentesség következett, viszont az alapbetegség, a colitis ulcerosa tovább mételyezte a szervezetét, ennek következménye lett egy újabb daganatos betegség, a vastagbélrák. 2019 decemberében egy műtét során eltávolították a teljes vastagbelet, majd ezt követően egy második műtéttel vékonybélsztómát kapott. A gyors beavatkozás ellenére is áttétek keletkeztek a szervezetében, mégpedig két különböző nyirokcsomóban. 2020-at gyakorlatilag kórházakban töltötte, négy műtéten esett át, sztómáját bezárták, de a rosszindulatú nyirokcsomókat nem tudták eltávolítani a testéből.

István szerint esete nem egyszerű. A gyógymódok lehetőségét leszűkíti, hogy transzplantált mája miatt nem kaphat kemoterápiát, a sugárkezelés pedig a korábbi dózisok miatt már nem alkalmazható. Ismét a kínai immunoterápiás gyógykezelésre lenne szüksége.

Elutasították a méltányossági kérelmemet – tudatja velünk István, s mutatja a sokoldalas összegzést, amit erről készített. Hiába igazolja kínai-magyar orvosokból álló szakmai grémium az immunoterápiát, a minisztérium nem adhat engedélyt rá, csak az Onkológiai és Sugárterápiai Tagozat jóváhagyásával – ám ez a sugárkezelést kínálja lehetőségként. Kérelmét és fellebbezését is elutasították, igaz, egymásnak ellentmondó indoklással.

Nem csak István kínai orvosai állnak értetlenül az előtt, miképpen történhet meg, hogy egyértelműen alátámasztható, nem kaphat sugárterápiai és kemoterápiai kezelést, ugyanakkor a bizonyítottan hatásosan működő immunoterápiai gyógykezeléshez nem juthat hozzá, ami az életben maradásának egyetlen lehetősége.

Úton

Egy fiatalember, Pecsét István az életéért küzd... Összeszoruló szívvel akarjuk, hogy meggyógyuljon. Sokszor halljuk, hogy ez a küzdelem döntően fejben dől el. Ez a fiatalember pedig nagyon akar. Először azt, hogy harmincéves legyen. Rajta nem múlik, ő mindent megtesz a gyógyulásáért – írtam több mint öt éve róla.

Hosszú évek óta „úton van” István, jó ideje nem hallottunk róla, akinek gyógyulásáért egy egész térség – köztük a dunaújvárosiakkal – fogott össze. Sajnos sokan kerülnek olyan helyzetbe, mint István, aki hosszú ideje folytat küzdelmet a rákkal. Kell a segítség nekik, mert nem tudnak egyedül megbirkózni ezzel a sorscsapással. Tiszteletet parancsolóan, hatalmas küzdelemben néznek farkasszemet – ne szépítsük – a halállal. Azt látjuk, hogy István, ami rajta múlik, azért ő mindent megtesz. A gyógyulás hosszú folyamat. Családja, barátai, a jóérzésű emberek mind ott állnak mellette. És a hit, az Istenbe vetett hit kihagyhatatlan mindebből!

Hittel vallja: „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék…”

István sorsát már több éve nyomon követhetjük. Ő az, aki nemcsak a szépirodalom részeként, hanem saját sorsán keresztül megtapasztalva hittel vallja Hemingway öreg halászának mondását: „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék”. Mindeközben példát mutat küzdelmével valamennyiünknek, hittel élőknek és fanyalgóknak egyaránt. Példává, példaképpé vált, aki nemcsak betegségében mutatott példát, hanem a mindennapi élet zajos forgatagában is. Amikor harmincévesen szerkesztőségünkben köszöntöttük őt, annak örültünk, hogy már nem kettessel, hanem hármassal kezdődik az életkora. Ebben mi legtöbbször a múló időt látjuk, ő azonban az újabb lehetőségeket. Ma már elmúlt harmincnégy. Azt kívánjuk, hogy jövőre újra együtt ünnepelhessünk vele, aztán meg évről évre, újra meg újra!

Várkonyi Zsolt

István természetesen nem adja fel. Harcolva a gyógyulásáért, az életéért dokumentumot állított össze, amiben a nyilvánosság elé tárja kálváriáját, elutasítottságát, és azokat az anomáliákat, amiket betegként a hivatalok, engedélyezők hozzáállásáról tapasztalt. Nyílt levele – köszönhetően az internetes közösségi felületeknek – a napokban bejárja a médiát, emberek tíz- és százezrei ismerhetik meg a tragédiáját.

„Az életem a tét, miközben egyre csak telik az idő, ami alatt nem jutok hozzá a megfelelő kezeléshez.”

E nyílt levélben István azt írja: „Évek óta az életemért, életben maradásomért küzdök, és a rendelkezésre álló iratokból kiderül, hogy az elvégzett külföldi gyógykezelés bizonyítottan – a jogszabályok által elvárt – reális egészségnyereséggel járt, hiszen már meg­győző eredmények bizonyítják egészségi állapotom jelentős javulását a korábbi immunoterápiák vonatkozásában.” „Elfogadhatatlan, hogy egy daganatos beteg sorsáról így döntenek, és olyan kezelést akarnak rám erőltetni, ami az életembe kerülhet, nem fog javítani az állapotomon, csak még rosszabb lesz, és mindezt csak azért, mert az Onkológiai és Sugárterápiai Tagozat orvosai elfogultak a sugárterápia irányába, és nem támogatják a kínai immunoterápiai gyógykezelést.” „Állapotom jelenleg a 24. órában van, de az immunoterápiával még visszafordítható az a két nyirokcsomóáttét. Az életem a tét, miközben egyre csak telik az idő, ami alatt nem jutok hozzá a megfelelő kezeléshez.”

Sok keserűség, tehetetlenség van e szavakban. Istvánt ismerve így vagy úgy, de ő fog győzni. (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">A Pecsét István által közreadott nyílt levelet az ő Facebook-profilján olvashatják.)

Pecsét István portré – 2019.08.13. Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap DH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában