NEK

2021.05.27. 07:00

A diákigazolvány igénylése a felsőoktatásban

Az igénylést az intézmény tanulmányi rendszerében kell elindítani

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (a továbbiakban: NEK) adatlapok felvétele a kormányablakokban vagy okmányirodákban történik. A NEK adatlap kiállításához be kell mutatni egy érvényes személyazonosító okmányt (személyi igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány – ennek hiányában születési anyakönyvi kivonat) és a lakcímkártyát. Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenőrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján, majd felvételezésre kerül a jogosult aláírása és arcképmása. Az eljárás végén egy adatlapot állítanak ki, amelyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és az aláírás szerepel. Ezen adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK-azonosító. Az adatlap kiállítása díjmentes.

Az adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK-azonosító elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhető az okmányirodában/kormányablakban.

A NEK-adatlapon lévő azonosítóval a diákigazolvány igénylését az intézmény tanulmányi rendszerében, elektronikusan kell elindítani. Az igénylés előtt a jogosult köteles összevetni a tanulmányi rendszerben róla nyilvántartott személyes adatokat az egységes elektronikuskártya- kibocsátási keretrendszer kártyafelhasználói regisztrációja során kapott adatlap adattartalmával.

Az igénylést az intézmény tanulmányi rendszerében kell elindítani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában