tüzelde

2021.04.17. 16:00

A gazdák életét is érintheti ilyentájt a macskák párzása

A tavasz beköszöntét nemcsak az egyre melegedő napsugarak és a növények éledezése jelzi számunkra, de a macskák hangos nyávogását és párkeresését hallva is bizonyossá válhat az új évszak megérkezése.

Baráth Eszter

A mindennapokban nyugodt természetű macskák is ingerültté válhatnak Fotó: Pesti Tamás

A nőstény macskáknak évente kétszer van tüzelési időszakuk, egyszer ősszel és egyszer tavasszal. Ezekben az időszakokban teljesen felbolydul a világuk a nőstényeknek és a kandúroknak egyaránt. Az első tüzelésre életük 4. és 12. hónapja között kerül sor.

Folyamatos hangoskodás, lárma jelzi a macskák párkeresését

A nőstények a tüzelést megelőző időszakban ragaszkodóvá válnak, sokszor folyamatosan gazdájuk közelségét keresik, valamint elveszíthetik étvágyukat is. A tüzelés tényleges időszaka alatt azonban sokszor megváltozik viselkedésük. Természetesen függ a házi kedvenc karakterétől és alapvető tulajdonságaitól, de gyakran előfordul, hogy ez idő alatt agresszívabbak és ingerültebbek lesznek. Ezekben a napokban elengedhetetlennek érzik a hangos nyávogást, amellyel potenciális partnereiknek jeleznek. Előfordul, hogy a folyamatos hangoskodás nem tesz jót a gazdák idegrendszerének sem, és feldúltságuk vetekszik a szeretett macskáéval. Már csak azért is, mert életvitelünk teljesen ellentétes egymáséval, hiszen a cirmos családtagok éjszaka élik életüket, és ekkor csapják a legnagyobb lármát is.

A nőstény macskák gazdáinak nemcsak sajátjaik kínlódása okozhat nehezebb perceket, de a házhoz érkező kandúrok viselkedése is. Mivel a macskák nem igazán nevezhetők hűséges típusnak, az udvarlók sokszor felváltva látogatnak a hangosan jelző nőstényhez. Ha véletlenül nem sikerül elkerülniük egymást, a kertünk gyorsan még zajosabb küzdőtérré alakulhat.

A mindennapokban nyugodt természetű macskák is ingerültté válhatnak
Fotó: Pesti Tamás

A kandúrok ugyanis ebben az időszakban szinte bármit megtennének a kiszemelt nőstényért. Egymás karmolása és a szőrcsomók kitépése egyáltalán nem különös, viszont ezeknél akár sokkal súlyosabb sérüléseket is képesek okozni társaiknak. Gyakran előfordul, hogy a tüzelési időszakban kifejezetten erős szagú vizelettel jelölik meg területeiket a kandúrok, ami még egy ok lehet arra, hogy a gazdáknak kellemetlenül kezdődjön a tavaszi reggel.

Rómeó benti macska és már ivartalanítva van
Fotó: BB

Ugyanakkor nem csak a felsorolt nehézségek miatt kell meggondolnunk macskáink ivartalanítását. Nagy felelősséget jelent, ha egyik napról a másikra a porta egyik eldugott szegletéből apró szőr­gombócok bukkannak elő. A kiscicák felnevelése nagy energiát igényelhet, és néhány esetben anyagi vonzata is jelentős lehet. A megfelelő örökbe fogadó családot sem egyszerű megtalálni, hiszen minden esetben meg kell bizonyosodnunk arról, hogy gondoskodó otthonra leljenek a kicsik. Az ivartalanítás viszont nem csak a nőstények tekintetében jelenthet megoldást ezekre az időszakokra. A kandúrok esetében is fontos és hasznos döntés lehet a ma már gyorsan és a legtöbb esetben kockázatmentesen elvégezhető műtét, hiszen így kisebb az esély arra, hogy elkóborolnak, és esetleg császkálásuk során baleset éri őket.

A kandúrok ebben az időszakban szinte bármit megtennének a kiszemelt nőstényért. Egymás karmolása és a szőrcsomók kitépése egyáltalán nem különös
Fotók: Pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában