gasztro

2021.03.17. 11:00

A nemzet ünnepén nemzeti ételek

A családunkban az ünnepek kiemelt helyet kapnak, szeretjük megadni a módját. Sohasem tudtam megérteni, amikor valaki azt mondja, hogy a karácsonynak miért kell akkora feneket keríteni.

Agárdy Csaba

A tizenöt éve tartó házasságomban sem kezdődött minden töretlenül. Sohasem felejtem el, amikor a feleségem október 23-án elindította a mosógépet, és én elég vehemensen elmagyaráztam neki, hogy a hőseink vérüket adták a hazáért, az ereje teljében lévő Szovjetunió ellen fordultak, és neked nem a gyász, hanem a mosás a legfontosabb?!

Az ünnepi leveshez hozzátartozik a nemzeti színű levesbetét
Fotó: amatőr

Hétfőn március 15. volt, amikor nemzeti ünnepünkkor arra emlékezünk, hogy a magyarság nekiugrott a Habsburg-birodalomnak. És mivel február óta képzett szakács vagyok, a nemzeti ünnep alkalmával nemzeti ételeket készítettem. Ráment két napom, de megérte, annak ellenére, hogy szégyenteljes lett a fő­étel. Első ránézésre nem tűnik megoldhatatlannak a feladat. De ahogy belebonyolódtam a dolgokba, észrevettem, hogy valószínűleg a feladat, amit kitaláltam magamnak, meghaladja a képességeimet. Lehet, hogy kevesen tudják, de egy normális erőleves elkészítése minimum négy óra. A piros-fehér-zöld tészta elkészítése is komoly erőpróba. A zöld részhez például el kell készíteni egy sóskafőzeléket. A desszerttel, a Kossuth-kiflivel nagy problémám nem volt, mert a feleségem igen komolyan besegített. De a nemzeti marhasültszelet, ami mindennek a csúcsa lett volna, katasztrofálisra sikeredett. A harcot elvesztettem, mint a ´48-asok, de ígérem, jövőre a konyhapultnál győzelmet fogok aratni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában