jogi kérdések

2021.01.09. 16:00

Pótmagánvád benyújtása

A bűncselekmény sértettje pótmagánvádlóként léphet fel az elkövetővel szemben, ha a sértett feljelentését a nyomozó hatóság elutasította, továbbá ha a sértett álláspontjával szemben az elkövető ellen indult büntetőeljárást a nyomozó hatóság megszüntette, és az ügyészség az ez ellen benyújtott panaszt elutasította, valamint ha a büntetőperben az ügyész a vádat elejtette

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Az eljárást megszüntető nyomozati határozat ellen benyújtott, panaszt elutasító határozat közlésétől számított hatvan napon belül a sértett pótmagánvádat emelhet.

A pótmagánvádló főszabály szerint jogi képviselője útján nyújthat be vádindítványt az ügyészséghez, amely azt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságnak továbbítja.

Személyes költségmentesség és pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezése iránti kérelem benyújtása esetén személyesen is be lehet nyújtani a vádindítványt.

Dr. Unger Zsolt

A pótmagánvádban pontosan meg kell fogalmazni, hogy az elkövető milyen bűncselekményt követett el, közölni kell a pótmagánvádban a cselekmény minősítését és azt, hogy a pótmagánvádló milyen büntetés kiszabását kéri az elkövetővel szemben.

A bíróság a vádindítványt akkor utasítja el, ha a pótmagánvádló azt határidő után nyújtotta be, ha a pótmagánvádlónak nincs jogi képviselője, nem jogosultan nyújtotta be a vádindítványt, illetve ha a vád­indítvány nem felel meg a vád törvényes követelményeinek.

A pótmagánvádas eljárásban a bizonyítási eljárás irányát alapvetően a pótmagánvádló indítványai határozzák meg, a pótmagánvádló indítványára a bíróság tanúbizonyítást folytat le, szakértőt rendel ki, okiratokat szerez be.

A pótmagánvádas eljárásban az I. fokú bíróság által hozott ítélet ellen fellebbezésnek van helye, amit a II. fokú bíróság bírál el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában