„A halászlét csak rázogatással főzöm, bogrács­ban”

2020.12.22. 14:00

Halászlé, ahogyan azt Nagy Gábor készíti

A halászcsárdákban általában finom, kipróbált ételeket készítenek, állandó színvonalon. Ahogy én megismertem a halfőző embereket, ők szállítják az igazán izgalmas főzeteket, amiket sokféle praktikával tesznek titokzatossá és nagyon is élvezhetővé. Nagy Gábor sokféle remek ételt készít a barátai kérésére is. Ahogy az ottaniak mondják, ebben a műfajban sem tud tévedni.

Balogh Tamás

– Elárulja a módszereit?

– Dehogyis, még csak az kéne, hogy ellopja a tudományomat! (Mondta nevetve, és éreztem, hogy előbb-utóbb megtörik a jég. Igaz, most e sorok olvasóival együtt mindenre meg kell esküdjünk, hogy soha, senkinek nem áruljuk el a nagy titkokat!)

Nagy Gábor elárulta nekünk titkát
Fotó: Balogh Tamás

– A klasszikus megoldás?

– A halászlét csak rázogatással főzöm, nyilván bogrács­ban. Valamikor én is úgy készítettem, mint a régi halászok: mindent egyszerre, még az elején beleraktak és igen nagy lángon, körülbelül negyven perc alatt elkészült. Az is isteni finom volt. Mára már egy „kicsit” kényesebbek lettek a fogyasztók, és nem akarnak benne látni haltörmeléket, hagyma- és paprikadarabkákat, ezért készítünk alaplevet, amit le is passzírozunk, hogy nekik is tetsszen!

– Álljunk neki! Gondolom, nem egy piros lábasban főzünk, de szabad tüzet csiholjunk, vagy válasszunk egy gázégőfejet?

– Mindenki döntse el magának. Az egyik tisztább és kényelmesebb, a másik sokkal hangulatosabb, és még ad is valami fontosat a főzéshez.

– Mekkora legyen az adag?

– Kicsiben nem az igazi, ezért legyen tízszemélyes, persze a bogrács is legalább tízliteres. Vegyük csak a hozzávalókat! Az alaplébe szánjunk 1,5 kg balint a húsával együtt, vagy vegyünk két kilogramm harcsavázat. Rakjunk bele két-három közepes vöröshagymát, egy darab paprikát, egy paradicsomot, két gerezd fokhagymát, két evőkanál pirospaprikát, három liter vizet, és gyújtsunk alá rendesen!

– Kész az alaplé...

– Egy órányi főzés után a halat kicsontozom, és utána egy botmixerrel szép sima alaplevet varázsolok belőle. Annyi vizet adok hozzá, hogy öt-hat liter legyen belőle. Ebbe rakom bele az öt kilogramm pontyszeletet, amit előtte egy órával megtisztítottam, szeleteltem és besóztam. Amikor az első habját elforrja, beleöntök másfél deci jó minőségű fehérbort abból, amiből én már egész főzés alatt kóstolgatok: a legjobb mindegyikhez az olaszrizling! Ezután beleszórok három púpos evőkanál, jó minőségű pirospaprikát. Ettől számított húsz-huszonöt percig főzve, elkészül a halászlé. Megkóstolom és, ha szükséges, adok még hozzá egy kis sót.

– A tálaláskor mit adjunk hozzá?

– Ehhez a finomsághoz gyufatészta, vagy friss puha földvári kovászos kenyér illik. A borban maradhatunk az olaszrizlingnél! Jó étvágyat és nagyon boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában