évforduló

2020.11.01. 16:00

1983. november elsején felavatták a II. számú rendelőintézetet

A háromemeletes, 550 négyzetméter alapterületű, 35 munkahelyes egészségügyi intézmény a Vasmű útinál sokkal több orvos műszerrel, beépített diagnosztikai eszközzel fogadta a vizsgálatra és gyógykezelésre érkezőket.

jakd

Fotó: jakd.hu

Az 1970-es évek közepétől tervezte a város egy új rendelőintézet felépítését, ugyanis túlterhelt volt a Vasmű úti szakrendelő. Az épület alapozása 1979 októberében kezdődött, s a határidőre való tekintettel éjjel-nappal folyamatosan dolgoztak a Dunaújvárosi Vízi Társulat munkatársai a területen. Az új rendelőintézetet a 26-os Állami Építőipari Vállalat építette meg, könnyűszerkezetes CLAPS-rendszerben. Ez volt hazánk első ilyen szerkezetű egészségügyi intézménye, ezért referenciaként is szolgált.

Nézze meg ezen a képen, hogy milyen volt és milyen lett az épület!

 

Fotó: jakd.hu

A lakosság által csak Zöld Rendelőnek hívott egészségügyi létesítményt 1983. november 1-jén avatta fel dr. Schultheisz Emil egészségügyi miniszter. Az avató ünnepségen részt vettek a város vezetői, elöljárói is.

Fotó: jakd.hu

A miniszter követendő példának tartotta a város és a legnagyobb üzeme által közösen felépített intézményt: „Nem tesz különbséget az üzemen belüli és kívüli ember között. Úgy gondolom, ez a legnagyobb pozitívuma. Másik az, hogy amikor az ember belép az előcsarnokba, nem érzi magát betegnek.”

További információk és fotók a József Attila Könyvtár honlapján.

Kapcsolódo galériák, cikkek:

https://www.duol.hu/galeria/zold-sztk-felujitas-elott/

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/marcius-11-en-mar-uj-helyen-kezdi-meg-mukodeset-a-jarasi-hivatal-2702296/

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kivul-belul-megszepult-a-kormanyhivatal-epulete-2739037/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában