Szovjet autóipar remekei

2020.10.27. 13:00

Zsigulik és Ladák találkoztak

A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek magyar utcaképét meghatározó, mára már igencsak koros autómárka képviselőinek néhány megmaradt példánya adott egymásnak randevút 2020. október 17-én a ferihegyi Aeroparkban a Ladák gyártásnak ötven évvel ezelőtti megkezdésére emlékezve.

Antal Lajos

A sokak által egykor nagyon vágyott, mára viszont már egyre kisebb számban futó, s a szovjet autóipar csúcstermékének számító Ladák/Zsigulik hideg, esős időben érkeztek meg a repülőgép-emlékparkban álló, többnyire szovjet gyártású Iljusin, Jakovlev és Tupoljev gépek elé. A park egyik oldalán a kerek lámpás, ezerkettes, ezerhármas, ezerötös és a ritkaságszámba menő ezerhatos, a másik oldalán pedig a kockalámpás és Szamara névre hallgató Ladák sorakoztak fel. A látogatók nagynagy örömére több, szemet gyönyörködtetően szép állapotú Ladát is elhoztak gondos tulajdonosaik.

Sorra érkeztek a szovjet autóipar remekei a Aeroparkban rendezett találkozóra
Fotók: a szerző felvételei

 

A szerző a családi kocka Ladával

A Lada nevet hallva egy régi német népautós reklám jut eszembe, amelyben Müller úr megvette élete első (nép)autóját, majd sok-sok évvel később

a másodikat és a márka azonos volt, csak a típus változott. Az én szüleim is így voltak a Zsigákkal. Apukám 1971-ben vette át élete első négykerekűjét egy ezerkettes „személyében”, majd tizennégy évvel később a másodikat, amit a népnyelv csak kocka Ladának hív.

Régen a márka maradt, csak a típus változott

Mindkét autóhoz sok-sok nagyszerű élmény és utazás fűzött. Az elsővel kezdtünk el a szüleimmel külföldre járni, s tizenhét évesen azzal is tanultam meg autót vezetni, a másodikkal pedig kilencvenötben nászútra mentem, később pedig a fiaimat hoztam haza születésük után a dunaújvárosi kórházból. Az évek mentek, a gyerekek megnőttek, a szüleim idősek lettek, de a Lada maradt. A fehér kocka pedig idén már betöltötte a harmincötödik „életévét”, így néhány óra erejéig kiállítási tárggyá vált hatvan márkatársával egyetemben.

Az első kerek lámpás Zsigulik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában