A szomszéd települések közötti zarándoklat egyben találkozási lehetőség is

2020.08.17. 11:30

1Úton – a világ egészségéért keltek útra most a zarándokok

Augusztus 15-én együtt mozdult Közép-Európa zarándokközössége. Térségünkben szombaton reggel Dunaújvárosból és Adonyból indult zarándoklat, amelyek találkozási pontja Kulcson, az Arany János utcai kereszt­nél volt.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Adony/Kulcs

A Mária út Egyesület hetedik éve szervezi országosan az 1Úton zarándoklatot. Jelentősége nem kevesebb, mint a szomszéd települések közötti zarándoklatokkal találkozási lehetőséget biztosítsanak az egymástól karnyújtásnyira élő közösségek számára. Mindig van egy közös cél, idén ez a világ testi-lelki egészségéért megnevezést kapta. A zarándoklat fővédnökei Erdő Péter bíboros és Novák Katalin államtitkár.

A helyi rendezők a Mezőföldi Keresztény, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület (MEKK) képviseletében, egyben az egyesület elnökeként Sibáné Pintér Brigitta és dr. Menyhártné dr. Zsiros Mária, akik láthatóan nagyon sikeresen munkálkodnak azon, hogy minden évben egyre többen és többen keljenek útra.

A résztvevők a világ testi-lelki egészségéért zarándokoltak ebben az évben

Idén a Dunaújvárosból induló csoportot a Nagyvenyimről, Dunaújvárosból és Rácalmásról érkező zarándokokkal Móró Piroska vezette, az adonyi Czigler tótól induló menetet az adonyi, iváncsai, perkátai, kulcsi és Ercsiből érkezett résztvevőkkel Radnóné Erzsike kormányozta. A két irányból érkező menet Kulcson, az Arany János utcai keresztnél találkozott.

A Czigler tónál a Magyar család az 1Úton résztvevőinek elindulásához ideális hangulatot teremtett étellel-itallal, az Árpád-házi kereszténység fontos szereplőit megjelenítő díszlettel, és zeneszóval is. A menetet a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület két lovasa vezette fel.

A kulcsi keresztnél megemlékeztek Toldi Hajniról, a perkátai hitoktatóról. Majd dr. Székely János szombathelyi püspök erre a napra írt imájának közös elimádkozása után Oberrecht Tamás helyi önkormányzati képviselő köszöntötte a Kulcs önkormányzatának részéről a zarándokokat, majd felolvasták Novák Katalin államtitkár levelét.

Végül a fáradt vándorokat a település rendezvényházában várták frissítővel és beszélgetésekkel a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában