Közel van az Egyesült Államok – ez nem tesz jót a szomszédnak

2020.07.09. 17:30

Kanadában is nehéz a helyzet, de állják a sarat

A koronavírus gyakorlatilag az egész világot sújtja, a többi között a nagyon gazdag Kanadát is. Arról nem is beszélve, az észak-amerikai országban nagyon kemények a szabályok. Karantén karatén hátán.

Agárdy Csaba

The scientist in coverall suit with a coronavirus sample and Canadian flag.

Fotó: prostooleh / Freepik

Toronto

Mivel itthon rengeteg támadást kap az ellenzék részéről a kormány, gondoltuk, megnézzük, miként kezeli a koronavírust a világ egyik legjobban működő, leggazdagabb országa, Kanada.

Mivel e sorok írója családjának nagy része Torontóban él, ezért talán hitelesnek tűnhet a két ország helyzetének összehasonlítása.

Az bizonyos, Kanadában rosszabb a helyzet, mint nálunk. Semmilyen orvosi ellátás nincs, csak a legfontosabb vizsgálatokat veszik figyelembe, más nem mehet orvoshoz, gyakorlatilag megállt az élet – ezen a téren is.

Mindenki interneten rendel, boltba szinte senki sem jár. Ami a legdurvább, hogy négy órát kell várni arra, hogy az árut valaki bevigye a lakásba, mert azt tartják, hogy ennyi idő kell ahhoz, hogy a vírus elpusztuljon.

Arról nem beszélve, hogy sehova nem mennek, nincs koncert, nincs sportesemény, gyakorlatilag a családok otthon ülnek, ki sem teszik a lábukat, nemhogy Torontóból, az országból sem lépnek ki.

A szerző 1986 óta Torontóban élő testvére ilyen nehéz időszakot még nem élt át Magyarországról való távozása óta. (Pedig ebben benne volt két év láger Mödlingben.)

Elmondása szerint hónapok óta be van zárva, tegnap százötven új fertőzött volt Torontóban, ami nem is lenne olyan nagy baj, de nagyon közel vannak az amerikai határhoz, ahol viszont rendkívül rossz a helyzet. Kanadát gazdaságilag nem nagyon befolyásolja az egyesült államokbeli helyzet, viszont az mindenképpen rossz hatást jelent, hogy a fertőzött USA-val ilyen közel vannak.

Torontóban, a világ egyik legnagyobb, leggazdagabb városában az élet megállt. Az éttermek bezárva, a belváros halott. A mindig nagy turistaforgalommal bíró CN Tower is bezárt. Az utóbbi napokban annyi lazítás történt, hogy az éttermek kerthelyiségei kinyithattak, de nagyon szigorúan betartják az egymástól való kétméteres távolság tartását.

Kanadában a légi közlekedés mindennapos dolog, ez azért lényeges, mert a Montreal – Toronto járat sűrűbben közlekedik, mint Dunaújvárosban a helyijáratos buszok. Repülni elvileg lehet, de nagyon ritkán járnak a gépek, és mindenkinek ajánlják, hogy ne is szálljon gépre. Ugyanez érvényes a vasúti közlekedésre is, sőt, ha az ember az egyik megyéből a másikba átmegy, kötelező a két hét karantén.

A kanadai állam próbálja az embereket segíteni, hiszen leginkább a szolgáltatásokban ott is gond van, visszaesett az idegenforgalom, a vendéglátás. Ezért az állam 2000 dollár segélyt ad az erre rászorulóknak, ami kétélű fegyver, mert ezzel ugyan megoldja az illető megélhetését, de gyakorlatilag munkanélküli segélyt ad, ami az embert nem ösztönzi arra, hogy dolgozzon. Igaz, hogy Magyarország pici, Európa közepén van, de hála Istennek, nincsenek kanadai problémáink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában