Környezetünk

2020.06.01. 17:00

Az őshonos fajokat ritkítja a mirigyes bálványfa

A koronavírus gyors terjedése a globalizációval összefüggésbe hozható ökológiai problémákra is ráirányítja a figyelmet. Mint azt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság híreiben írják, a kontinensek közötti utazásokkal egy időben megkezdődött a növény- és állatfajok szándékos betelepítése és véletlenszerű behurcolása is. Egyes fajok kiválóan alkalmazkodnak új környezetükhöz, és természetes ellenségek hiányában az őshonos fajokat kiszorítva hódítanak meg hatalmas területeket, foglalnak el és alakítanak át természetes élőhelyeket.

Hanol Erzsébet/TEOL

A legagresszívabban terjedő özönfajok egyike a mirigyes bálványfa, amit a köznyelvben – tévesen – ecetfaként is emlegetnek. A faj Kínában őshonos, Európában díszfaként kezdték ültetni a 18. században. Nagyon gyorsan terjed, a talajban nitrogén-felhalmozódást idéz elő, és olyan anyagokat juttat a környezetébe, amelyek gátolják más növények növekedését. Ennek következtében a bálványfa körül rövid időn belül megritkul az őshonos növénytakaró, és gyomfajok kezdenek el megtelepedni, írja a teol.hu.

A bálványfa elleni védekezés csak úgy lehet hatékony, ha megelőzzük a tömeges megjelenését. Sokszor településekről, építkezések környezetéből, kiskertekből kerül a természetes élőhelyekre a messze repülő magok vagy a rendkívül intenzíven növekedő gyökérsarjak segítségével. Terjedésének megállítása érdekében sokat lehet tenni a kikelő egyedek azonnali kigyomlálásával.

Megerősödött állományait már csak folyamatos, többszöri permetezéssel, sorozatos sarjkenéssel és fainjektálással lehet elpusztítani. Ez a vegyszeres kezelés azonban költséges és további környezetterhelést jelent – hangsúlyozza a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában