Mit tehetünk?

2020.06.10. 13:00

A pollenek nyáron sem pihennek – jó ha felkészül

A koronavírus miatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni egy szintén sokakat érintő, kellemetlen problémáról, az allergiáról.

Morva Dávid

Az allergia, az emberi szervezet túlzott válasza bizonyos anyagokra (például virágok, állati szőrök, por, bizonyos tápanyagok stb.), amelynek során az arra érzékeny emberek esetében légúti reakciókat, bőrtüneteket, nyálkahártya-irritációt, emésztési problémákat tapasztalhatunk. Ebben az időszakban országosan, így Dunaújvárosban és a környékén is főként a pázsitfű, a csalán, a hárs és a fenyő bocsáthat ki polleneket, amelyek az erre érzékenyeknél légúti tüneteket okozhatnak, így aki ezekre allergiás, készüljön fel erre az időszakra – javasolja Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos.

A szakember szerint az allergiás hajlam és megbetegedés kialakulása több ismert tényezőtől is függ, például a genetikai adottságoktól és több változó körülmény is befolyásolhatja a súlyosságát, ilyen a levegő szennyezettségének mértéke is.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Összességében azért elmondható, hogy aki ezzel a problémával küzd, már rutinosan kezeli a helyzetet. Ugyanakkor fontos, hogy aki nem tudja magáról, hogy allergiás, de allergiára utaló tüneteket észlel, előzetes bejelentkezést követően mindenképpen menjen el a háziorvosához, aki szükség esetén beutalja egy allergológiai szakrendelésre. Ezt követően pedig a probléma kezelésében nagy segítséget nyújt a gyógyszeres kezelés, illetve az életmódbeli tanácsok betartása.”

Ebben az esetben természetesen nem teljes életmódváltásról van szó, hanem bizonyos „megelőző” jellegű tevékenységek gyakoribb elvégzéséről. Fontos a személyes tisztaság és a környezetünk higiénéje: a gyakori takarítás, az utcai ruházat cseréje, mosása, a mindennapos hajmosás. A szellőztetés főként este, illetve eső után történjen, szeles időszakban legyünk óvatosabbak, ugyanis a lakás átszellőztetésével, sok pollent is beengedhetünk lakásunkba.

Emellett fontos kerülni azokat a területeket, ahol az allergiás reakciót kiváltó növények előfordulnak – véli a tiszti főorvos.

„Fontos, hogy betartsuk azokat a javaslatokat, tanácsokat, amelyeket a páciens kap, legyen szó a gyógyszeres kezelésről, vagy orvosi tanácsokról. Ha ugyanis légúti tünetek is jelentkeznek, az érintett légúti gyulladt nyálkahártya kevésbé nyújt védelmet egy súlyosabb fertőzéssel szemben. Az alapvetően tiszta, pollenmenetes környezet jelentősen megkönnyíti az allergiás páciensek helyzetét.”

Pollenjelentés (met.hu) - Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul. A nyári gyomok közül a csalánfélék, az útifű és a lórom virágporának mennyisége várhatóan alacsony lesz, bár a csalánféléké helyenként elérheti a közepes szintet. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék virágporának mennyisége a közepes-magas tartományban van, a hársé alacsony, helyenként közepes szintet érhet el. A tavaszi fák pollenszórása véget ért, virágporuk legfeljebb alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen közepes, magas szintet érhet el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában