hatásait illetően sok a kérdés

2020.05.25. 11:00

Pró és kontra az 5G mobilinternet hatásairól

Az 5G a mobil­internet legújabb generációja, amely villámgyors hálózati hozzáférést biztosít majd a felhasználóknak. Az új technológia bevezetése körül azonban számtalan kérdés merül fel. Vajon áldás vagy átok az 5G?

Török Tímea

Az 5G forradalmi fejlődést ígér a felhasználóknak

Fotó: Pixabay

A kérdésre pró és kontra is sok válasz olvasható, nehéz eldönteni melyik „igazság” a hihetőbb. Még a tudóstársadalmat is megosztja a hamarosan világszerte bevezetésre kerülő mobilinternet következő generációja. A leggyakrabban ismételt kérdés, hogy okozhat-e rákos megbetegedést, de egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy az 5G hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenének, mint ahogy az ellenkezőjét sem.

Világszerte több mint negyvennyolcezer tudós és szervezet írt alá petíciót, amelyben globális moratóriumot követelnek – jelenleg, a bevezetés utolsó stádiumában járó – az ötödik generációs mobilhálózatok telepítésére, mindaddig, amíg be nem bizonyosodik, hogy az új technológia nem jelent veszélyt bolygónk élővilágára. Szerintük ugyanis, az 5G hálózat olyan mértékben fogja növelni a rádiófrekvenciás sugárzást, amelynek bizonyítottan káros hatásai vannak az emberekre és a környezetünkre.

A másik oldal azonban arról beszél, hogy az 5G mobilszolgáltatás által kínált ultragyors adatátvitel (tízszer gyorsabb, mint a 4G) az élet minden területén forradalmi változást hoz, hiszen a szinte korlátlan sávszélesség megteremti a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések infrastrukturális hátterét, felülmúlja a korábbi mobilhálózatokat, segítségével a jelenleg okostechnológiákkal átszőtt igényeinket teljes mértékben képes lesz kiszolgálni. Bevezetése pedig semmilyen káros egészségügyi és környezeti hatással nem jár.

Az 5G forradalmi fejlődést ígér a felhasználóknak
Fotó: Pixabay

Mint tudjuk, a különböző sugárzások emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai ma már nem kérdésesek, sokkal inkább az, hogy mekkora határérték felett beszélhetünk egészségkárosító hatásról. Bízzunk abban, hogy tudósaink, minden szempontot figyelembe véve fejlesztik a különböző technológiákat, nem pedig egy James Bond film őrült feltalálójaként, gonosz terveik végrehajtásához próbálják majd ezeket felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában