A kialakult helyzet az emberséget is előhozza a legtöbbekből

2020.03.28. 09:00

Maszkot varr mindenki, de már van, aki koordinál

A koronavírus-járvány következtében létrejött rendkívüli helyzet pozitív hozadéka, hogy a szociális érzékenység, a segítőkészség is előtérbe kerül. Az ideiglenes hiány a maszkellátásban nagyon sokakat megmozdított.

Balla Tibor

A Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthona dolgozói köszönik a számukra varrt maszkokat Fotó: Horváthné Müller Ilona

A közösségi média különböző felületein egyre másra jelennek meg a felajánlások a többi között arról, hogy ki-ki otthoni maszkvarrásba kezdett, és a kész terméket felajánlja azoknak, akiknek nem sikerült védőeszközhöz jutniuk.

A különböző felajánlások közzétételére jött létre a Szívességfal Dunaújváros és környéke csoport a Facebook­on, amelybe mindössze 10 nap alatt több mint 1700 segítőkész ember gyűlt össze. A maszkvarrók civil koordinálására hozta létre Simon Csaba a Maszkvarró Manufaktúrát (MaMa), és közzétettek egy űrlapot, amin a nemes gesztust tevő meg tudja jelölni, hogy varrógépet, anyagot, varrást, kész maszkot, élelmiszert, tisztítószert vagy fertőtlenítőszert ajánl fel.

Nagyvenyimen a Foltvarró Klub is felajánlotta a segítségét a maszk varrásában. Selmeczi Istvánné, a klub vezetője elmondta: „A Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthona vezetőjével, Kiss Csabával felvettem a kapcsolatot, ekkor derült ki, hogy 40 dolgozójuk van, akiknek szükség lenne maszkra, kaptunk tőlük anyagot, és már el is készítettük számukra. De a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba is vittek tőlem, illetve társaimtól 30 darabot. A továbbiakban a helyi postának, boltoknak és a polgármesteri hivatalnak is készítünk maszkot. Sajnos kezdünk kifogyni a saját anyagokból, így mi is elfogadjuk a felajánlott alapanyagokat, szövetet, gumit.”

Magyarország rövidáruüzletei kifogytak a kalap- és bugyigumiból, amit sokan használnak a maszkvarráshoz. Ezeket a gumikat külföldről hozzák be és a hirtelen megnövekedett kereslet miatt akadozik a szállítás. A nagykereskedők közvetlenül a gyártótól kezdték el megrendelni a gumit, kikerülve a forgalmazókat. Egy-egy nagy kereskedő több ezer méteres mennyiségben rendel. Van olyan kiskereskedés, ahol 5000 méter gumi fogyott el egy nap alatt. A forgalmazó cégnél körülbelül 12 ezer méter gumi volt raktáron, amit egy óra alatt adtak el. Elindult a nyerészkedés is, egyik napról a másikra 24 forintról 48 forintra emelkedett a gumi méterének ára.

A maszkvarrók most kezdenek áttérni a gumiról a pamut- szalag vásárlására.

A Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthona dolgozói köszönik a számukra varrt maszkokat Fotó: Horváthné Müller Ilona

Márciusi metamorfózis: maszkossá válni maszktalanból

Amikor az első maszkos emberrel találkoztam, önkéntelenül is arrébb húzódtam. Biztosan beteg – gondoltam, s gondolták velem együtt sokan, mert messze kerülték, ahogyan a hajléktalanoktól, a koldulóktól is távolabb lépünk, szinte ösztönösen. Aztán ellepték a várost a maszkosok. Felismerhetetlen arcok fogadtak az élelmiszerboltban, az utcán, a postán, a munkahelyemen. Vigyázni kell, fi gyelmeztettek a fi aim – hát maszkot húztam én is. Mint gyerekek a számháborúban... Csak a tét nagyobb. Most már többen vagyunk maszkosok, és sanda szemmel nézem a maszktalant: Ember, tudod te mit csinálsz?! Terjeszted itt... És arrébb húzódok, másfél méterre legalább, ösztönösen, védekezve.

JK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában