KACZIBA ANDI BLOGJA

2020.03.25. 22:40

Feltegyük a legegyszerübb kérdést: hogy vagy?

Fotó: Kacziba Andi

2020.03.25 – 15. nap

Ahogy felébredtem, a bevásárlás körül keringtek gondolataim. A reggeli tea után, kézírással másoltam le a netről a kitöltendő hivatalos nyomtatvány szövegét (harmadszorra változtattak a szövegen) az “önbevallás”- hoz, melyet kötelező magammal vinnem lakhelyem elhagyásakor. A karantén ideje alatt napjaimat melegítőben töltöm, ha hetente egyszer kimozdulok hogy elmenjek az élelmiszerboltig, farmernadrágot és tornacipőt húzok. Copfot kötöttem, felvettem a szájmaszkot, kesztyüt , és egy sapkát hozzá, hiszen ma hideg van. Az utcák kihaltak, csak az élelmiszerboltok előtt kígyóznak sorok. A vásárolni szándékozók legalább 2 – 3 méter távolságra állnak egymástól, így a sor akár 100 méter hosszú is lehet. Mindenki türelmesen várakozik az utcán, hiszen a boltban csak kevés vásárló tartózkodhat egyszerre. Felfigyeltem néhány huszonéves fiatalra, akik valószínüleg az élelmiszerbolt előtt szoktak találkozni, ezért egymás után állnak a sorban hogy beszélgethessenek. A lányok, annak ellenére hogy kora reggel van, úgy öltöztek mintha bulizni mennének, miniszoknyát, rövid derekú pólót, és neccharisnyát viselnek. A járvány ideje alatt a fiataloknak sem könnyü a kapcsolattartás, nem találkozhatnak barátaikkal, szerelmeikkel. A sorban talán huszan lehettek előttem, így tizenöt perc alatt bejutottam a boltba, és odabent tényleg csak páran voltunk vásárlók. A polcok változatlanul tele vannak áruval, és azt vettem észre, hogy rengeteg friss termék a megszokottnál jóval olcsóbb. A kasszánál előttem álló, idősebb nő, a kasszáslánynak panaszkodott arról, hogy félti egészségét, mert unokáit nem tudja féken tartani, a fiatalok változatlanul kijárnak otthonról. Miközben beszélt, egy pillanatra lehúzta szájmaszkját, és megnyalta az ujja hegyét, hogy könnyebben szétnyithassa az összeragadt reklámszatyrot… bevallom, nem tudtam hirtelen megszólalni.

Cerro Maggiore (Milano) polgármestere a vásárlók egyenletes eloszlásának érdekében, új szabályt vezette be: a páros napokon csak a páros számú, páratlan napokon csak a páratlan számú személyigazolvánnyal rendelkezők mehetnek vásárolni.

A napi hírek alapján,kedvenc kihágóink azok a sziciliai öregurak, akik egy raktárhelységet titkos klubbá alakítottak hogy szabadon sörözhessenek és kártyázhassanak.

A kormány ma esti adatai szerint a jelenleg fertőzöttek száma 57521, közülük az elmúlt huszonnégy órában 3491 az új fertőzött.

Jelenleg 23112-en kórházi ellátásra szorulnak, 3489 beteget az intenzív osztályon kezelnek, és 30920-an orvos által elrendelt házi karanténban vannak.

Az gyógyultak száma 9362, közülük 1036-an a mai napon gyógyultak.

Az elhalálozások száma összesen 7503, közülük 683-an hunytak el az elmúlt huszonnégy órában.

A betegek elhalálozása megközelítőleg 10 % .

Az eddig elhalálozott orvosok száma 31, az elhunyt papoké 68.

A mai napig megfertőzödöttek (beteg + gyógyult + elhunyt) száma 74386.

A mai napig 324445 korona vírus tesztet végeztek el.

A mai adatok szerint a fertözöttek száma az elmúlt huszonnégy órában megközelítőleg 6,5%-kal emelkedett, a járvány terjedése ha keveset is, de lassul. Továbbra is reménykedünk.

A járvány terjedésének lassulását csak úgy érhetjük el, ha továbbra is otthon maradunk. Különböző szolgáltatások, kulturális kezdeményezések próbálják könnyebben elviselhetövé tenni a bezártságot. A római Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fotópályázatot hírdetett, “Fotózd Rómát az ablakodból!” cimmel. A kezdeményezés célja a mai Róma bemutatása egy új, szokatlan szemszögből. A beérkezö fotók egy online kiállitás keretében felkerülnek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal weboldalára.

Sokak számára nehéz otthon maradni, kitölteni a napokat. Hirtelen megszünt a megszokott ritmus, rohanás, és ez többünket elbizonytalanít. Mihamarabb lefoglaljuk magunkat, annál könnyebben tudunk alkalmazkodni helyzetünkhöz. Segíthet ha megosztjuk egymással érzéseiket, kétségeinket, arról amit átélünk. Talán sohasem volt annyira fontos mint most, hogy odafigyeljünk másokra, és feltegyük a legegyszerübb kérdést: hogy vagy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában