KACZIBA ANDI BLOGJA

2020.03.26. 22:38

A településen észleltek “álkutyával” és macskával sétálókat is

Kacziba Andi Dunaújvárosban született, jelenleg, Milánóban él. A koronavírus okozta helyzetről ír egy blogot, amelyet megosztunk önökkel:

duol.hu

Fotó: Kacziba Andi

2020.03.26 – 16. nap

A napi ritmusom megtartása érdekében, az ébresztőóra minden reggel 8.30-kor csörög. Általában ennél korábban kelek, de ha mégsem sikerülne kikászálódni az ágyból, ez a végső határidő amit megengedek magamnak. Kora reggel felhívott egy New York-i barátnőm, aki egész éjszaka azon töprengett, hogyan fertőtlenítse a boltban vásárolt termékeket. Nagy trükkök nincsenek, én eleve a kevésbé összefogdosott zöldségeket, gyümölcsöket próbálom kiválogatni vásárláskor, bár ennek sikerére nincs garancia. A héjas gyümölcsöket (alma, narancs) megmosom forró vízben a csap alatt, a többit szódabikarbónás vízben áztatom 15 percig.

A müanyag csomagolású termékeket szintén lemosom a csap alatt mosószeres szivaccsal, még mielőtt a hütőbe vagy a szekrénybe kerülnek. Kenyeret, felvágottat csak akkor veszek a pultból ha az eladón van kesztyü és szájmaszk (már kötelezövé tették számukra). Két hete történt, hogy a felvágottas pultnál álltam, és az eladónő éppen köhögő rohamot kapott. Vörös fejjel tette fel a kérdést, mit szeretnék, de addigra elment a kedvem a vásárlástól, és hogy tovább mehessek, csak annyit kérdeztem, hogy hol találok tartós tejet.

A kisgyermekes anyukák lázadoznak, mert nem vehetnek ceruzát, papírt, festéket, gyurmát, hiába látják vásárláskor a polcokon, ugyanis a rendelet szerint, ezek a termékek nem tartoznak az alapvető szükségletekhez, a boltok nem árusíthatják. A legjobb esetben az iskolák, óvodák, május 3-án nyithatnak újra, addig a szülök le kell hogy foglalják otthon gyerekeiket, és az írószerek valamint papír hiánya ezt lényegesen megnehezíti.

A csomagküldő szolgálatok alkalmazottjai is panaszt tettek, kérik az online vásárlások szabályzását. Kevesen vannak köztük akik jelenleg is dolgoznak, ezért egy kihordó akár 90 – 100 csomagot is kézbesít naponta, ez napi 90 – 100 különböző személlyel való érintkezést jelent számára, és a járvány ideje alatt egészségére nézve kockázatos.

A legtöbb csomag tartalma nem élelmiszer vagy gyógyszer, hanem szobabicikli, súlyzókészlet, tapis roulant vagy játék.

A karantén ideje alatt 2,5 millió lakhelyét elhagyó személyt ellenőrzött a rendőrség, és közülük 110000-et megbüntettek. Cassina Rizzardi (Como) polgármesterének nyilatkozata szerint, még a járvány előtt, a kutyák kitörő energiával húzták gazdáikat az utcán, mikor elhagyhatták otthonaikat. Jelenleg gazdáik után kullognak, szinte folyamatos sétára kötelezve az egymást váltó családtagok által. A településen észleltek “álkutyával” és macskával sétálókat is.

A kormány mai esti adatai szerint a jelenleg fertőzöttek száma összesen 62013, az elmúlt huszonnégy órában 6153 az új fertőzött. 24753-an szorulnak jelenleg kórházi kezelésre, 3612 beteget az intenzív osztályon kezelnek, és 33648-an orvos által elrendelt házi karanténban vannak. Eddig 10361-en gyógyultak, közülük ma 999-en.

Az elhalálozottak száma 8165, közülük ma 712-en hunytak el.

Az elhalálozott orvosok száma 39.

Az eddig megfertőződöttek (jelenleg fertőzöttek + gyógyultak + elhunytak) száma 80539.

Az elvégzett korona vírus tesztek száma 361060.

Az elmúlt huszonnégy órában a fertőzések száma megkőzelítöleg 8,3%-kal emelkedett, a fertőzés terjedése a tegnapi adatokhoz képest újra gyorsul. A járványnak nincsenek sem földrajzi, sem adminisztrációs határai, terjedése csakis viselkedésünktöl függ. A fizikai távolságtartás és higiénia elengedhetetlen, ha nem tartjuk be mindannyian a szabályokat, helyzetünk továbbra is romlani fog, és otthon ülhetünk bezárva, hetekig, hónapokig.

Továbbra is nagy az orvosi felszerelés és védőöltözet hiánya. A Decathlon üzletlánc további 10000 Easybreath búvár maszkot ajánlott fel, a müanyag maszkokat az Isinnova start up fiatal mérnökei alakitják orvosilag alkalmazhatóvá.

Elsöként Giorgio Armani indította újra üzemeit, dolgozói kizárólag orvosi, egyszerhasználatos védőruházatot varrnak az elkövetkezö hónapokban.

Több olasz divatcég követte példáját, folyamatos az átállás szájmaszk, és orvosi ruházat gyártására.

Crema város polgármestere a hidegre való tekintettel, “téli ruha” gyüjtést szervezett a Kubából Cremába érkezett orvosok segítésére.

A korona vírus leküzdéséért hatalmas a szolidaritás, minden cég próbál lehetősége szerint segítséget nyújtani a saját szektorában. Tőlünk, egyszerü polgároktól csak annyit kértek, hogy a fertözések megelőzése érdekében csökkentsük az egymás közti fizikai kontaktust, és maradjunk otthon. A statisztika azt mutatja, még hetek után sem vesszük elég komolyan a rendeletet, ezért a napokban, mozgásunk ellenőrzésére egy új nyomkövetési rendszer indul, telefonjainkon keresztül fogják kontrollálni mozgásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában