szén-monoxid

2020.02.13. 17:30

Vigyázat, mert a csendes gyilkos mérgezésre kész

A Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szén-monoxiddal kapcsolatos híradásai mostanság megsűrűsödtek, hiszen a fűtési szezon kellős közepén sok riasztást kapnak. A súlyosabb esetek akár halállal is végződhetnek.

Török Tímea

Mindig gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről, levegő-utánpótlásról zárt terekben, vagy az otthonunkban Fotók

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása alapján, egy újonnan vásárolt szén-monoxid-érzékelő mentette meg egy csóri család életét, amikor Csóron egy családi ház nappalijában, a cserépkályha mellett elhelyezett készülék éjjel bejelzett, a lakók ekkor kiszellőztettek, de nem érezték magukat rosszul, és azon az éjjelen a készülék már nem sípolt többet. Ám másnap, hétfő éjszaka ismét riasztott a szén-monoxid-érzékelő, a ház népe, az újbóli vészjelzés után, azonnal értesítette a tűzoltókat. A székesfehérvári katasztrófavédők műszere a kályha és a téglakémény közötti csőnél mutatta ki a mérgező gáz szivárgását. Az újonnan beszerzett szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően a szerencsés família időben felismerte a veszélyhelyzetet, így nem történt tragédia.

Simontornyán is életet mentett a közelmúltban a mérőberendezés egy gázfűtéses családi házban. Itt a gázkonvektor működése közben riasztott a készülék, a tűzoltók a konvektor felett folyamatosan emelkedő szén-monoxid-értéket mértek, de a vészjelzésnek köszönhetően szerencsére itt sem történt mérgezés.

Mit okoz?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz, ezért „csendes gyilkosként” is nevezik. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A jól szigetelő ajtókba szereltessünk résszellőzőt

Hogyan előzhető meg?

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Figyeljenek a kémények állapotára. Szilárd tüzelés során (vegyes tüzelésű kazán, kályha, kandalló, cserépkályha) háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a fűtőberendezésben.

Szellőztessünk!

Mindig gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről, levegő-utánpótlásról zárt terekben, vagy az otthonunkban Fotók

Mindig gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. A megelőzés részeként érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában