Sok a vendég, és kevés az idő?

2019.12.31. 07:00

Az igazi háziasszony szereti a kihívást, amit egy szilveszteri vendégség jelent

Kevés háziasszony szereti a kihívásokat, amikor sok meghívottra kell sütni-főzni (bár kétségtelen, hogy ekkor tudjuk leginkább megcsillogtatni képességeinket), no de szilveszterre vendégeket hívni: az azért igazi kihívás.

Jakab Klára

Ami a vendégváró főfogást illeti, ennél is fontos szempont, hogy hidegen, melegen egyaránt fogyasztható legyen, s elkészítése ne rabolja el a háziasszonyt a vendégektől. Ilyen a pulykarolád, amit salátákkal, köretekkel gazdagon variálhatunk. Az elkészítése időigényes, ám kiadós főétel a fáradozás jutalma.

Szétbontva, töltésre várva
Fotók: a szerző

Az egész pulykamellet (körülbelül 2 kilogramm) vágjuk egyetlen nagy téglalap alakúra. Ha „szabás” közben lyukat vágnánk, óvatosan szeljünk belőle egy darabot, és foltozzuk be. Az egészet borítsuk be gazdagon bacon szalonnával, hogy a sült ne legyen túl száraz. Ezt beterítjük klasszikus töltelékkel: 3 zsömlét megáztatunk és kicsavarunk, összekeverjük 3 nyers tojással, sóval, borssal, aprított vagy szárított petrezselyemmel. Tehetünk bele sonkadarabkákat, gombát, főtt tojást, izgalmas ízhatást érhetünk el vele. Ügyeljünk rá, hogy ne akarjunk túlságosan gazdag tölteléket rákenni! A kevesebb néha több elve most is érvényes, az ujjnyi vastag réteg elegendő, ha vastagabban kenjük, félő, hogy sülés közben szétreped a hús.

Párolás után gyakran locsolgassuk, hogy ne száradjon ki, és szép piros legyen

A felgöngyölt roládot hústűkkel összetűzzük, és kiolajozott tepsibe tesszük. Aláöntünk 2 deciliter vizet, alufóliával szorosan lefedjük, és közepes tűzön sütjük-pároljuk. A tapasztalat szerint ahány kilónyi anyag (hús és töltelék) van a tepsiben, annyi óra kell az átsüléshez, így három óra múlva levehetjük róla az alufóliát, és gyakori locsolgatás mellett pirosra sütjük. Köretként tört burgonyát, párolt lilakáposztát, krumpli­salátát, franciasalátát, majonézes kukoricát kínálhatunk mellé, de friss kenyérrel is kiváló. Figyeljük meg, a pulykarolád szinte úszni akar, jólesik utána egy pohárka sör, fröccs, pezsgő. És a vendégeink úgy lesznek elégedettek, hogy észre sem veszik.

Amikor már a fele elfogyott...

Elő- és utóételek gazdag tárháza kínálja magát

Az utóbbi a legegyszerűbb, jó előre beszerezhető, elkészíthető: stangli, pogácsa, sós sütemény, sajtos tallér, avagy fogpiszkálóra szúrt kiflikarika megrakva sajttal, kolbásszal, uborkával. Gyárthatunk előre pecsenyezsíros kenyeret, ­töpörtyűkrémes kenyeret, készíthetünk húspástétomos szendvicseket is.

Az éjfél után felszolgálni tervezett ételnek kiváló a virsli vagy debreceni kolbász, ami a mennyiséget illeti, nyugodtan számolhatunk személyenként két párral, el fog fogyni.

A lencseleves vagy lencsefőzelék is előre elkészíthető, ehhez sült kolbász, fasírt dukál.

Praktikus jó tanácsként fogadják meg a kedves háziasszonyok, hogy az otthon lévő ketchup, mustár, majonéz szavatosságát ellenőrizzék (roppant kellemetlen tud lenni, amikor megkóstolva derül ki, hogy keserű, savanyú, avas).

Kenyérből vagy péksüteményből is bőségesen vásároljunk, könnyebb utóbb hasznosítani a maradékot, mint a buli idején futni utánpótlásért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában