Férfiak is alkalmazhatják, főként párkapcsolati viták esetén

2019.11.24. 09:00

Írja ki magából a stresszt!

Biztosan ön is ismer jó néhány technikát a lelkében felgyülemlett feszültséget feloldására. Talán nem is gondolná, de az egyik leghatékonyabb módszer ott van a kezében: ragadjon tollat, és vesse papírra az érzéseit!

Mediaworks/Fanny

A nagy írók és költők nem feltétlenül azzal a céllal kezdtek el írni, hogy a nagyérdeműt szórakoztassák, sokkal inkább azért, hogy kifejezzék az érzéseiket, a gondolataikat, a tapasztalataikat, az élményei ket. Ezt ön is megteheti, csak úgy, magának! Az írás révén ugyanis nemcsak hogy rendezni tudja a gondolatait, hanem a lelkén is könynyíthet, hiszen ez a technika alkalmas a rossz érzések feldolgozásra.

Előfordul például, hogy összezördülnek a férjével, esetleg az anyósa megbántotta, és úgy érzi, a párja nem állt ki ön mellett. A férfi ak sokszor egy vállrándítással túlteszik magukat rajta, ám a nőknek több idő kell a feldolgozáshoz. Ha pedig nem akar ezen hetekig őrlődni, a párjával viszont nem tudja megbeszélni a gondokat, jó megoldás az írás. De az írások, jegyzetek a kellemes élmények megőrzésére is szolgálnak.

Csakis kézzel!

A pszichológusok szerint teljesen mindegy, hogy naplót vezet, levelet ír vagy csak firkálgat, mert mindegyik során időt szán magára, és megtanulja szavakba önteni az érzéseit. Ne feledje azonban, hogy az írás „mágiája” abban rejlik, ha tollat és papírt használ, nem pedig a számítógép klaviatúráját püföli! Már csak azért is fontos, hogy a saját kezével írja ki magából a gondolatait, mert a gépen bármikor törölheti, kijavíthatja a szöveget, holott ennek a technikának éppen az a lényege, hogy ne gondolja túl, és ösztönből alkosson.

Az írás révén nemcsak hogy rendezni tudja a gondolatait, hanem a még lelkén is könnyíthet
Fotó: pixabay

Lehet nyomasztó is?

Bár a blogokat gyakran online naplóként emlegetjük, nem szabad elfelejteni, hogy az írójukon, mivel mások is láthatják az alkotásaikat, eluralkodhat egyfajta megfelelési kényszer. Ilyenkor pedig ahelyett, hogy felszabadító érzés járná át őket írás közben, valójában extra stressznek teszik ki magukat. Ezért aztán jobb, ha terápiás célból nem blogot kezd el írni.

Így csinálja!

Először is tudatosítsa magában, hogy nem dolgozatot ír, és nem is egy előadásra készül. Nem kell szépen fogalmazni vagy az írásjelekre ügyelni, csak engedje elkalandozni a gondolatait. Lássunk néhány egyszerű trükköt, hogy a szavak áradata megindulhasson!

Gondolattérkép

Írja fel egy papírlap közepére az önt leginkább foglalkoztató problémát. Ez lehet egyetlen szó vagy egy rövid mondat is. Utána kezdje el körbeírni azokkal az érzésekkel, gondolatokkal vagy akár vágyakkal, amik az eszébe jutnak róla. Ha kicsivel később rátekint erre az első pillantásra meglehetősen kuszának tűnő ábrára, hamar meg fogja érteni, hogy miből fakad a problémája, és talán még a megoldás is felsejlik ön előtt.

Automatikus írás

Határozza meg, hogy mindennap – akár este, amikor a család már alszik, és nyugalom van – teleír legalább három A4-es oldalt! Az elején valószínűleg nehezen jönnek majd a szavak, ilyenkor bátran írjon arról, amit maga körül lát, vagy ami erről az eszébe jut. Pár nap elteltével azt tapasztalja majd, hogy már egyáltalán nem megerőltető a körmölés, és egyre inkább képes lesz azt papírra vetni, ami legbelül foglalkoztatja. Megteheti, hogy később újra elolvassa ezeket az írásokat, de meglátja, enélkül is könnyebb lesz a lelke! A legjobb, ha ezt a módszert beépíti a reggeli rutinjába: azt fogja érezni, hogy tiszta fejjel, stresszmentesen indul a napja. Egyszer volt, hol nem volt… Rendkívül szórakoztató lehet, ha egy adott szituációt, kitalált szereplőkkel, egy egészen másik kontextusba helyezve mesél el. Hagyja, hogy a fantáziájában megszülető történet magával ragadja, és közben jegyezze le a párbeszédeket, a körülményeket, mindent, ami a lelki szemei előtt lezajlik. Lehet, hogy így egyfajta külső szemlélőként tud rátekinteni a helyzetére, és ennek köszönhetően azt sokkal tisztábban fogja látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában