bőven van teendő

2019.09.09. 10:00

Vége a nyárnak – a kertészkedőknek jön a java

Igaz, a nyárnak vége, de az udvari feladatokat illetően még csak most jön a legjava. Készítsük fel a kertünket a hidegebb hónapokra!

DH-információ

Ez a legjobb időszak az ültetésre. A csapadékban gazdagabb kora őszi időszak ideális a facsemeték, díszcserjék ültetésére, átültetésére. Ha ezt megtesszük, tavasszal egészen biztos csodaszép, egészséges növények fognak pompázni a kertünkben.

Van még, ami beérik

Paprika- és paradicsomtermesztésbe már sajnos nem érdemes belekezdeni, ellenben a fokhagyma számára jobb hónapot nem is találhatnánk! Ha szeretnénk még spenótot, retket vagy répát, akkor azt még ültethetünk, a tél beállta előtt még beérnek.

Kertészkedni hasznos és kellemes elfoglaltság
Fotó: pixa

Fűszerek a főzéshez

Fordítsunk figyelmet a fűszernövényekre is! Aki frissen szedett fűszerek nélkül el sem tudja képzelni a főzést, az szeptemberben fordítson egy kis figyelmet a konyhakert gondozására: ilyenkor kell ugyanis visszametszeni a levendulát, zsályát vagy a kakukkfüvet.

Az idő tökéletes a bors­menta és a citromfű szaporítására.

A szobanövényeket vigyük be a lakásba

Szeptemberben jelentősen lehűlhet a hőmérséklet, egy váratlan mínusz könnyen végezhet a nyáron a kertben, a teraszon tartott szobanövényeinkkel.. Ha nem szeretnénk, hogy bajuk essen, akkor ebben a hónapban már vigyük be őket inkább a négy fal közé.

A nyár a pázsiton biztosan nyomot hagyott

Már az ősz első heteiben elvégezhetjük gyep szellőztetését, valamint a füvesített terület talajának lazítását, a nyári aktív használattól ugyanis a talaj és a gyepszőnyeg is jó eséllyel összetömörödött. A talajlazításhoz használhatunk egy egyszerű vasvillát is: a szerszámot mélyen szúrjuk a gyepfelületbe, majd az ásó nyelét óvatosan, de erőteljesen mozgassuk előre-hátra.

Figyeljünk a föld tápanyag készletére! A kerti növények fejlődésük során rengeteg táp­anyagot vesznek fel. Ezeket az anyagokat a többi közt ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában