Az egészséges szervezetet is megviseli

2019.09.04. 08:00

Markáns hidegfront és eső – hogy hat ránk?

A meteorológiai előjelzések napok óta pedzegetik a lehűlést, most viszont meg is kaptuk, méghozzá nagy dózisban.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Hétfőről keddre több mint tíz fokot zuhant a nappali hőmérséklet, és bár végleg még nem kell búcsút intenünk a nyári melegnek, a markáns hidegfront hatásait egy-két napig még el kell viselnünk.

Élénk, 24 km/órás széllel kezdődött a lehűlés hétfőn délután, hajnalra pedig az eső is megérkezett a széllel együtt. Az arra érzékenyebbek már napokkal ezelőtt fejfájásra és ízületi fájdalmakra panaszkodhattak, a szerencsésebbek pedig csak vesznek egy mély lélegzetet a friss, őszies levegőből. Mint valamennyi meteorológiai szélsőség esetében, ennél is megvan az a célcsoport, aki érzékenyebb lehet a hirtelen lehűlésre.

A szívbetegek most különösen vigyázzanak magukra, esetükben ilyenkor gyakoribbak a rosszullétek és a légszomj kialakulása is. A hirtelen hőingás hatással lehet a vérnyomásra és vércukorszintre is. Akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, kerüljék a megerőltető szellemi és fizikai munkát, ha megoldható, ezzel is kiküszöbölve az esetleges panaszok komollyá fordulását. Mivel a hidegfront idején nagyobb a szervezet görcskészsége, az arra hajlamosaknál migrén jelentkezhet, de szokatlan izomfájdalmak is alakulhatnak ki. A görcskészséghez kapcsolódóan várandós kismamák esetében korábban beindulhat a szülés is.

Nagy erőkkel csapott le Dunaújvárosra a hidegfront
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az eddig megszokott hőség után lezúduló eső magasabb páratartalmat eredményez, ami főleg a légzőszervi megbetegedéssel élők számára jelent nehézséget. Fokozott aluszékonyságot, ingerlékenységet is tapasztalhatunk ezekben a napokban.

Csak természetes

A tünetek enyhíthetők természetes készítmények fogyasztásával. Az idegrendszer megnyugtatására a B2-, B6-vitamin nagyszerű segítség, továbbá a levendula-illóolaj párologtatása, de teájának fogyasztása is segít. Teák közül jó választás az orbáncfű és a cickafark forrázata. A szervezet fokozott görcskészségének mérséklésére a magnéziumpótlás a legtanácsosabb, panaszos ízületeinken pedig mezei zsurló, diólevél teájával segíthetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában